Semnificaţia zilei de 8 Martie

-


8 Martie a devenit din 1977 “Ziua Internațională a Femeii” şi este sărbătorită anual în întreaga lume, pentru a comemora  realizările sociale, politice și economice ale femeilor şi a combate violenţa şi discriminarea împotriva acestora.

 

În 1975, Adunarea Generală a ONU a instituit  „Anul Internațional al Femeilor” și decis ca  perioada 1976–1985 să fie numită “Deceniul ONU pentru condiția femeii”. De asemenea, ONU a mai decis în 1977 printr-o rezoluţie, să proclame ziua de 8 Martie drept „Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională”.

După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie, drept Ziua Internațională a Femeii, deşi procesul de emancipare al femeilor nu fusese încheiat, potrivit alba24.ro.

Pe 8 Martie 1908, 15.000 de femei au protestat în New York şi au cerut un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, potrivit unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, în urma “Conferinței Muncitoarelor de la Copenhaga”, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Ziua de 8 Martie mai este recunoscută pe plan internaţional drept „Ziua Femeilor Militante”, al luptei acestora pentru dreptul de vot, proprietate, educație, la divorț, asistență medicală şi contracepție.

În Anglia, pe 8 Martie au loc marșuri și întruniri în memoria femeilor, care  au luptat pentru o viaţă mai bună şi pentru combaterea discriminarii în raport cu bărbaţii.

În ţara noastră, pe 8 Martie sărbătorim “Femeia şi primăvara”.  După Revoluția din decembrie 1989, sărbătorirea zilei mamei a fost înlocuită cu ziua femeii.

8 martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

Ziua Internaționala a Femeilor în Occident, simbolizează emanciparea acestora, fiind instituită pentru a promova drepturile și egalitatea cu bărbații. Pe de alta parte, sărbătoarea este percepută ca o moștenire comunistă, în estul Europei.

În țările baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.

Conotația politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 martie sunt oferite femeilor din întreaga țară. În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății.

De asemenea, se oferă de 8 martie femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene și ciocolata sunt daruri oferite frecvent și doamnelor din Rusia și Albania, în ziua de 8 martie.

În Portugalia și nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei.

Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care acestea au trecut.

Ziua femeii şi a mamei se sărbătorea încă de pe vremea zeilor din Olimp, în cadrul unui festival dedicat zeiţei Rhea în Grecia Antică.

Mai puteţi citi şi: Guvernul se împrumută pentru a investi în penitenciare

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.