Serviciile secrete ruse au forţat un conflict interetnic în Transcarpatia. Un eşec al Direcţiei a V-a a FSB în Ucraina?

-


Serviciile speciale ruse au încercat să provoace un conflict interetnic în Transcarpatia în 2018 pentru a rupe regiunea de Ucraina, a declarat fostul guvernator Ghennadi Moskal, într-un interviu acordat joi publicaţiei ucrainene Obozrevatel, în care a subliniat că a existat atunci o ameninţare foarte mare privind separarea Transcarpatiei (vest) de restul ţării, subliniază Unian.ua.

sursa foto: BBC

În 2018, scenariul gândit la Moscova de către planificatorii FSB nu a avut sorţi de izbândă deoarece populaţia locală nu s-a lăsat antrenată în acţiuni destabilizatoare la adresa statului ucrainean.

Întrebat de jurnalişti dacă există o ameninţare privind separarea Transcarpatiei de Ucraina, Ghennadi Moskal a răspuns: „Riscul a fost foarte mare în 2018. Atunci, ca la comandă, o serie de canale tv ucrainene, nu o să le dau numele, au venit în Transcarpatia să arate că maghiarii de aici nu cunosc limba de stat, difuzând şi tot felul de prostii…FSB are o influenţă foarte mare asupra mass-media de la noi”.

Potrivit acestuia, acţiunea ar fi fost coordonată de către „Direcţia a V-a a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei” (FSB/ex-KGB).

De asemenea, Direcţia a V-a a FSB a fost înfiinţată printr-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin şi desfăşoară operaţiuni speciale în Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

„Celelalte (foste republici sovietice) sunt considerate, se pare, mai de încredere şi de aceea probabil nu se pune accentul pe ele”, afirmă Moskal, care adaugă că, în respectivul departament al FSB sunt foarte mulţi etnici ucraineni care vorbesc foarte bine atât limba ucraineană, cât şi limbile minorităţilor din Ucraina.

De asemenea, fostul guvernator al Transcarpatiei a mai spus că dacă autorităţile ucrainene nu ar fi dejucat la timp aceste scenarii, „astăzi ar mai fi fost un punct fierbinte în Transcarpatia” pe lângă cel din Donbas (estul ţării).

2018, anul provocărilor în regiunea ucraineană Transcarpatia

„Populaţia locală a fost de partea mea şi a administraţiei regionale pentru că a existat o încercare de învrăjbire a etnicilor maghiari cu ucrainenii. Dar lucrurile au început să se clarifice când am aflat cine au fost antrenaţi pentru a efectua tot felul de acţiuni provocatoare”, a afirmat Ghenadii Moskal.

În schimb, diversioniştii implicaţi în acţiunile destabilizatoare de anul trecut în Transcarpatia proveneau din regiunile Kiev, Cernigov, Cerkasî, Harkov, Sumî, dar nu a fost nimeni din Transcarpatia. Situaţia s-a înrăutăţit în această regiune, unde locuiesc circa 151.000 de etnici maghiari (12,1% din populaţia regiunii) în momentul în care Kievul a adoptat în 2017 noua  lege a Educaţiei.

Prin această lege, regimul Poroşenko a redus drastic învăţământul în limbile minorităţilor în gimnaziu şi liceu, ceea ce a tensionat raporturile dintre Kiev şi Budapesta, Ungaria ameninţând atunci că va blocha orice progres pe calea integrării Ucrainei în UE şi NATO.

În acest context, serviciile secrete ruse au agitat spiritele în regiune, scriu jurnaliştii ucraineni, amintind în acest context incidentele din 2018, când a fost atacată cu cocteiluri Molotov: Societatea culturală a maghiarilor din Ujgorod. Atunci, şeful diplomației maghiare, Peter Szijarto, a discutat incidentul cu Lazlo Brenzovici, unul dintre liderii ungurilor din Transcarpatia, și l-a convocat la consultări pe ambasadorul ucrainean la Budapesta.

Szijarto a cerut o întâlnire cu înaltul comisar al OSCE pentru drepturile omului, în cadrul căreia să puncteze situația din Transcarpatia. La rândul său, şeful diplomației ucrainene, Pavlo Klimkin, a condamnat în termeni duri incendierea oficiului minorității naționale în Transcarpatia.

„Nu-i vom lăsa pe ungurii noștri de unii singuri în afața problemei. Ne vom opune împreună încercărilor de destabilizare a situației în Transcarpatia”, scria Pavlo Klimkin, pe contul său de Twitter, în februarie 2018.

Citeşte şi:

Trump cere anchetarea familiei Biden de către Ucraina și China

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.