Sfârşit de epocă „a bunăstării” psd-iste? „Creierul” programului de guvernare a luat o decizie şoc

-


Cristian Socol, şeful departamentului pentru politici fiscal-bugetare al PSD, a anunţat prin intermediul unei postări pe Facebook că se retrage din politică, după ce timp de 14 a fost creierul din spatele programelor economice ale social-democraţilor. Decizia acestuia este oarecum controversată şi ar putea avea legătură cu lipsa de cash din sistemul bugetar şi colapsul economiei bazate pe consum şi nu pe investiţii.

 

„The end. 14 ani. Contributie Programe guvernare 2008, 2012, 2016. Programe prezidentiale 2009, 2014. Programe europarlamentare 2009, 2014, 2019. Sute de propuneri de politici publice fundamentate. Viziune pentru dezvoltare. Succes, esec, lectii. Stânga a ridicat România. Din 2 iulie, un nou capitol”, a scris Cristian Socol, pe Facebook.

Acesta a fost consilier şi al lui Victor Ponta, pe vremea când era premier, dar Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov s-au bazat cel mai mult pe „ideile economice ale acestuia” în contextul în care s-a urmărit numai sporirea consumului prin majorări repetate ale salariilor şi pensiilor şi nu implementarea investiţiilor şi absorţiei de fondurie europene.

Cu Dragnea la puşcărie şi cu o posibilă criză de cash pentru plata pomenilor electorale, Guvernul Dăncilă este nevoit să schimbe tactic şi  să aplice măsuri drastice de limitare a deficitului, iar Socol a „decis să spele putina” înainte de a fi arătat cu degetul de activul de partid al PSD, în contextul apropierii alegerilor prezidenţiale şi al celor de anul viitor (locale şi parlamentare).

Moştenirea lui Socol şi a triumviratului Dragnea-Vâlcov-Dăncilă este spectaculoasă creştere economică de 5% bazată numai pe consum, care în fond înseamnă o încetinire reală a economiei României. De asemenea, această ipoteză a fost confirmată de analiştii economici şi instituţiile financiare globale, dar infirmată vehement de guvernarea psd-istă.

Fondul Monetar Internațional – 3,1%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare- 3,2%, iar Comisia Europeană- 3,5% erau previziunile de creştere economică pentru anul în curs. Dar aceste prognoze ale instituţiilor financiare mondiale nu l-au speriat pe artizanul programului de guvernare al PSD, Cristian Socol, reputat economist cu vederi stângiste, care a adus  o serie de argumente pentru care consideră că actuala creștere economică este sustenabilă,  iar „profesioniștii dezastrului” și „apostolii crizei” s-au înșelat.

Între timp Dragnea a fost arestat, iar Viorica Dăncilă a început epurările în PSD pentru a salva aparenţele înaintea alegerilor care bat la uşă pentru partidul, care la 30 de la revoluţie se află în pragul disoluţiei. Oare ce l-a determinat pe domnul Socol să facă un pas înapoi şi să iasă discret din scenă? Faptul că Dăncilă şi fidelii săi au mers pe mâna lui Mugur Isărescu la BNR şi au făcut un pas înapoi în chestiunea repatrierii aurului.

Motivele ar fi multiple, însă cine va plăti pentru pomenile electoral-financiare acordate în ultimii doi ani bugetarilor, pensionarilor şi asistaţilor sociali de Liviu Dragnea? Domnul Socol? Nu, contribuabilul şi angajaţii de la privat căci de aici au venit banii dezmăţului financiar al PSD.

Cel mai probabil, Cristian Socol va rămâne menţionat prin manualele de economie şi istorie drept părintele înfocat al politicii de creștere a salariilor, prezentă în deciziile de guvernare, care a susţinut că o creștere accelerată a salariilor este necesară pentru schimbarea structurii economiei.

„Dl. Socol aducea o serie de argumente pentru a demonstra că economia dezvoltă o creștere sustenabilă. Așadar, profesorul de economie afirmă că productivitatea muncii este la un nivel istoric, Adică, productivitatea orară a muncii a fost în anul 2018 cu 46% mai mare decât în anul 2010. De asemenea, în anul 2018, în comparație cu 2016, productivitatea orară a crescut cu 8%, față de o medie europeană de 1,9%, iar productivitatea pe lucrător a crescut cu 8,3%. Sunt progrese pe care România le face în materie de creșterea productivității muncii, dar dl. Socol uită să spună două lucruri”, scria analistul economic Constantin Rudniţchi, într-un material publicat pe site-ul rfi.ro.

Din nefericire, politica economică a psd-iştilor începe să îşi arate roadele în această toamnă când sunt prognozate concedieri şi posibile tăieri de pensii şi salarii. Da, tăieri de pensii şi salarii!! Nu sunt bani, iar ce se mai găseşte prin vistierie sunt în pixul domnului Orlando pentru „piloşii şi barosanii” partidului. Deci, cei care l-aţi înjurat pe Băsescu acum 10 ani, să fiţi pregătiţi să îi înjuraţi pe guvernanţii psd-işti şi poate să-l eliberaţi pe „Tudor Vladimirescu de la Gratia”, condamnat politic. Curat, murdar, Coane Fănică!!

În momentul de faţă, România reală are deficite inflamate de cont curent, comercial şi bugetar, iar datoria publică stă să explodeze. Până atunci, PSD-ul expoliază de cash companiile de stat şi caută cu disperare să se împrumute de oriunde şi cu oricât. Miza-i simplă, din opoziţie le va fi uşor să se reinventeze când alţii vor fi nevoiţi să ia măsuri drastice să corecteze derapajele unei guvernări mincinoase cu cetăţeanul plătitor de taxe şi impozite.

Aşadar, după 2025, cu Tudor Vladimirescu de Gratia eliberat, PSD-ul ar putea reveni din nou la guvernare şi să continue lupta cu un stat paralel, vinovat de toate relele aduse Românie de gaşca care a preluat cum a preluat puterea în decembrie 1989. Până atunci, bogaţii cu bogaţii, iar săracii cu săracii!!!

Citeşte şi:

NATO caută soluţii pentru contracararea noilor rachete ruseşti. Polonia şi România sunt vizate direct

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.