În sfârșit s-a descoperit: cine sunt mai deștepți, câinii sau pisicile?

-


Cercetătorii au decis să pună în discuție vechea dezbatere – cine sunt mai deștepți, câinii sau pisicile? – de data aceasta tratată cât se poate de obiectiv, studiind numărul de neuroni corticali din creierul animalelor de companie mult iubite.

Așa cum se credea, câinii au ieșit învingători din acest punct de vedere. Studiile au arătat că prietenii noștri loiali au aproximativ 530 de milioane de neuroni corticali. Pisicile au mai puțin de jumătate, ajungând la 250 de milioane. Ca reper, oamenii au aproximativ 16 miliarde.

Numărul de neuroni pe care îi are un animal, mai ales în cortexul cerebral, determină capacitatea lui de a anticipa ceea ce se va întâmpla în imediata lui apropiere pe baza experienței sale, a întâmplărilor trecute asemănătoare, explică veterinarii.

Cercetarea a constatat că dimensiunea fizică a creierului nu are neapărat legătură cu inteligența animalului studiat. De exemplu, oamenii de știință au descoperit că creierul unui urs brun, de zece ori mai mare decat al pisicilor, are aproximativ același număr de neuroni ca al felinelor. Ratonii sunt, de asemenea, la egalitate cu pisicile când vine vorba de inteligență.

În ciuda constatărilor ”obiective”, sunt mari șanse ca această cercetare să nu fie îndeajuns pentru a stabili un răspuns categoric la întrebarea care-i împarte în două pe iubitorii de câini, respectiv de pisici.

Citește și: 

Cele patru informații pe care ar trebui să le publici cât mai des pe Facebook

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.