Sfârșitul cooperării între Rusia și NATO? Ce se întâmplă cu securitatea în Europa

-


Rusia şi NATO au încetat complet să mai coopereze pe liniile militară şi civilă, a declarat, luni seara, pentru agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, ministrul adjunct de externe Aleksandr Gruşko, scrie Agerpres.

”NATO singură a renunţat la o agendă pozitivă în relaţiile cu Rusia. O astfel de agendă nu există. Şi până acum nu există niciun semn că Alianţa Nord-Atlantică ştie cum să depăşească această situaţie de impas”, a afirmat  Aleksandr Gruşko, fost ambasador al Federaţiei Rusie pe lângă NATO.

În acest context, ministrul adjunct de externe rus a atribuit Alianţei decizia de a înceta contactele normale de lucru pe linie militară, menţionând că de relaţiile dintre Rusia şi NATO depinde în mare măsură securitatea în Europa.

În opinia acestuia,  NATO  a mers prea departe în ceea ce priveşte escaladarea confruntării cu Rusia.

”Paradoxal, dar relaţiile de astăzi între Rusia şi NATO amintesc în cea mai mare parte de starea obişnuită a lucrurilor când a fost creată NATO – în timpul Războiului rece. A fost din nou scuturat praful de pe „Doctrina lui Harmel”: dialog şi descurajare. Doar că în formula actuală este mai multă descurajare şi mai puţin dialog”, a adăugat înaltul oficial rus.

De asemenea, cheltuielile militare totale ale ţărilor NATO în ultimul an au depăşit o mie de miliarde de dolari, ceea ce este de 22 de ori mai mult decât cheltuielile de apărare ale Rusiei, a spus ministrul rus, potrivit căruia Moscova nu intenţionează să se angajeze într-o cursă cu NATO privind creşterea bugetelor militare, ci mizează pe ”mijloace economice, precise şi eficiente”.

”În ceea ce priveşte un conflict militar cu Alianţa Nord-Atlantică, toţi oamenii cu judecata limpede speră că un astfel de scenariu nu se va produce. Ar fi o catastrofă pentru întreaga omenire. Sunt sigur că acest lucru se înţelege atât la Washington, cât şi la Bruxelles”, a afirmat Aleksandr Gruşko.

În opinia sa, o reînnoire a NATO ar fi fost posibilă prin stabilirea unui autentic parteneriat strategic cu Rusia. ‘O astfel de tentativă a fost întreprinsă la summitul Rusia-NATO la Lisabona în 2010. Cu toate acestea, în realitate, membrii NATO ar fi trebuit să-şi sacrifice „natura excepţională”, să descopere arta compromisului şi conlucrarea pe picior de egalitate, să nu se mai orienteze asupra intereselor de grup, ci asupra intereselor comune. Acest lucru nu s-a întâmplat’, potrivit lui.

Kremlinul a subliniat în repetate rânduri că Rusia nu reprezintă nicio ameninţare pentru alte ţări, dar nu va lăsa fără răspuns acţiuni periculoase pentru interesele sale, notează în final RIA Novosti.

Relaţiile dintre NATO şi Rusia s-au deteriorat în mod semnificativ, ajungând la un nivel similar din perioada Războiului rece, după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014. Au urmat apoi o serie de episoade conflictuale care nu au făcut decât să înrăutăţească situaţia: Moscova este acuzată că furnizează armament rebelilor din estul separatist al Ucrainei.

De asemenea, Federaţia Rusă a fost acuzată de ingerinţe în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, de otrăvirea cu agent neurotoxic de tip militar a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Marea Britanie, de amestec în alegerile dintr-o serie de ţări occidentale şi tentative de destabilizare a Occidentului.

Citește și:

PSD va tranșa miercuri situația lui Toader din Guvern

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.