Sfârșitul lui Maduro, între Rusia și SUA

-


Ieri, președintele senatului rus, Valentina Matvienko, a declarat că Rusia va face tot ce este posibil pentru a împiedica o intervenție militară a Statelor Unite în Venezuela. „Suntem foarte preocupaţi de faptul că SUA ar putea pune în aplicare orice fel de provocare pentru a vărsa sânge, pentru a găsi o cauză şi motive pentru o intervenţie în Venezuela. […]Dar vom face totul pentru a nu permite acest lucru”, a afirmat Matvienko într-o discuţie la Moscova cu vicepreşedintele venezuelean Delcy Rodriguez. Desigur, aceste cuvinte nu sunt vorbe în vânt, iar background-ul persoanei care le spune nu face decât să întărească amenințarea rusă.

Matvienko este o apropiată a președintelui Putin, a fost prim-secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în regiunea Krasnogvardeysky, apoi primar al Sankt Petersburgului, oraș atât de drag lui Vladimir Putin. Să vedem însă și ce anume se acunde în spatele amenințărilor președintelui senatului rus.

La prima vedere, Rusia este implicată în Venezuela cu aproximativ 400 de mercenari, conform precizărilor șefului Comitetului Adunării Tuturor Ofițerilor Ruși, Yevgeny Shabaev.

„În seara zilei de 21 ianuarie, un anumit grup de bărbați au fost instruiți să recruteze rapid un grup de militari. Aceștia au executat ordine venite de la companii militare private”

Este interesant că militarii nu au zburat cu o cursă charter direct către Venezuela, ci întâi au oprit la Havana, capitala Cubei, iar abia de acolo spre Caracas. Acest fapt poate să ne ducă la concluzia că în Cuba se află „comandamentul” trupelor ruse, Havana fiind un vechi aliat al Moscovei și totodată o sursă neprețuită de informații prinvind America Latină.

De altfel, mii de cubanezi trăiesc și lucrează în Venezuela, mulți dintre aceștia ocupând cele mai sensibile funcții în aparatul de stat. Acești cubanezi lucrează în forțele armate și în serviciul de contra-spionaj militar, în poliția secretă a statului sau chiar se numără printre cei care se învârt în apropierea lui Maduro, fiind bodyguarzii acestuia. Nu trebuie uitat că însuși Maduro, om cu o educație precară (nu a terminat liceul și este de meserie șofer) a fost „instruit” în marxism de către Pedro Miret, un oficial cubanez apropiat lui Fidel Castro.

Prezența cubaneză în Venezueala are însă și un revers al medaliei, cetățenii acestui stat căpătând față de cubanezi un sentiment de ură, existând incusiv cereri făcute pe rețelele de socializare ca cetățenii de origine cubaneză care trăiesc în Venezuela să fie ostracizați.

De partea cealaltă a baricadei, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, John Bolton, a declarat în acest weekend că SUA caută o largă coaliţie internaţională pentru înlocuirea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro.

„Aş dori să văd o coaliţie cât mai largă cu putinţă pentru a-l înlocui pe Maduro, pentru a înlocui regimul său corupt. Aceasta este ceea ce încercăm să facem”

De notat faptul că John Bolton subliniază la rândul său importanţa prezenței cubaneze în Venezuela:

„O parte a problemei din Venezuela este prezenţa cubaneză puternică de acolo, între 20.000 şi 25.000 de funcţionari de securitate cubanezi aflându-se pe teritoriul Venezuelei, potrivit informaţiilor publice, iar genul acesta de situaţie ni se pare inacceptabilă”.

În spatele dorinței lui Bolton de a căuta o „largă coaliţie internaţională pentru înlocuirea preşedintelui Venezuelei” s-ar putea afla însă și teama de armata Venezuelei. Frica lui Bolton este îndreptățită: folosindu-se de uriașele sume de bani încasate de pe urma exploatării imenselor resurse de petrol ale Venezuelei, actualul și fostul președinte al acestui stat (Hugo Chávez) au pornit o imensă campanie de achiziții a celor mai moderne tipuri de armament pe care Rusia, dar și China le puteau exporta.

Avem astfel în dotarea aviaţiei Venezuelei sofisticatul avion Sukhoi Su-30, în dotarea forțelor terestre aruncătorul de proiectile reactive BM-30 Smerch și modernele sisteme de apărare antiaeriană S-300VM și BUK-M2. Pe lângă acestea, există și numeroase complexe de radare și sisteme de luptă electronică de proveniență rusească, în privința tuturor acestor arme, militarii din Venezuela primind în ultimele săptămâni un „update” de instruire din partea specialiștilor ruși.

Cu alte cuvinte, putem afirma că, spre diferență de alți „dușmani” ai SUA precum Saddam sau Gaddafi, Maduro nu doar că are sprijinul Rusiei, însă are și echipamentele necesare pentru a face viața grea oricărui „invadator”. Iar ceea ce este foarte important, Venezuela a intrat în posesia acestor arme ultramoderne în urmă cu câțiva ani, ceea ce a permis militarilor săi să se instruiască suficient pentru a le cunoaște si utiliza foarte bine.

Acestea fiind zise, cel mai probabil că în aceste zile Rusia și SUA acţionează contra cronometru, prima încercând să își așeze cel mai bine în teritoriu „sculele războiului”, iar ultima încercând, pe lângă căutarea statelor care să participe la „coaliția internațională”, să găsească în rândul armatei venezuelene pe acei militari care pur și simplu s-au săturat de sărăcia în care trăiește poporul. S-ar putea ca americanii să aibă succes în căutarea lor: de la începutul înființării ei, armata Venezuelei a dat 13 lovituri de stat!

Citește și:

Marinari români, răpiți în vestul Africii. Meleșcanu: „S-a activat celula de criză!”

Trump explică decizia limitării exercițiilor militare comune cu Coreea de Sud

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.