Predoiu, despre desfiinţarea SIIJ: „Nu vreau s-o lungim prea mult”

-


Un proiect de lege privind reglementarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ar putea fi lansat în dezbatere de Ministerul Justiţiei până la 1 februarie în contextul în care Cătălin Predoiu creionează planul tehnic.

„Următorul pas ar fi să creionăm un proiect de lege pe care să-l transmitem în dezbatere publică şi ulterior CSM. Sigur că e o perioadă dificilă cu aceste interviuri (pentru numirea şefilor marilor parchete – n.r.) care absorb cam 8 – 10 ore pe zi din agenda ministrului şi a unuia dintre secretarii de stat, dar ne vom descurca şi în aceste condiţii ca în perioada următoare să lansăm în dezbatere un proiect. Am discutat cu specialişti din minister diverse opţiuni tehnice cu privire la acest proiect, studiem, nu este simplu, chiar dacă este vorba până la urmă de câteva articole care reglementează Secţia specială, dar efectele intervenţiei sunt de asemenea delicate şi trebuie să le cântărim, cu atenţie – legat de dosarele care s-au generat, de competenţele care sunt în joc, de garanţiile pe care trebuie să le oferim celor care se tem că s-ar putea întâmpla abuzuri în viitor, dar şi de necesitatea de a avea un aparat care cu adevărat se poate ocupa de infracţionalitate, de corupţie”, a declarat Cătălin Predoiu.

Potrivit acestuia, proiectul de lege ar putea fi lansat în dezbatere publică până la data de 1 februarie.

„Am un orizont de timp, nu vreau s-o lungim prea mult pentru că noi ne-am precizat poziţia. Eu sper ca până la 1 februarie să putem lansa în dezbatere publică un proiect şi nu că sper, găsesc probabil acest lucru”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Pe de altă parte, Guvernul liberal a adoptat, pe 27 decembrie 2019, memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). În acest sens, Predoiu afirma atunci în legătură cu memorandumul propus privind desfiinţarea SIIJ, că aceasta este o instituţie sui generis care iese din principiile de funcţionare ale Ministerului Public, prin modul de reglementare a funcţionării. Premierul Ludovic Orban a precizat că propunerea Ministerului Justiţiei de desfiinţare a SIIJ este corectă, fiind parte componentă din programul de guvernare.

De asemenea, Guvernul trebuie să pregătească un proiect de lege cu privire la desfiinţarea SIIJ care mai apoi să fie dezbătut în plenul Parlamentului.

Citeşte şi:

Barna nu intră în jocul PSD cu pensiile speciale

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.