”Simbolul corupției” din Croația, condamnat cu executare de Curtea Supremă. A primit mită când era ministru

-


Fostul premier croat Ivo Sanader a fost arestat joi şi încarcerat, după ce Curtea Supremă i-a mărit pedeapsa de 4 ani şi jumătate la 6 ani de închisoare într-o afacere de corupţie pentru care este acuzat, scrie AFP.

În vârstă de 65 de ani, Ivo Sanader, şeful guvernului din 2003 până în 2009, a condus ţara sa spre NATO şi Uniunea Europeană, dar a devenit de asemenea un simbol al corupţiei în ţară. În primă instanţă, Ivo Sanader a fost condamnat în acest caz în 2017 la patru ani şi jumătate de închisoare.

Acesta a fost găsit vinovat că a primit mită de peste două milioane de euro când Ministerul Dezvoltării Rurale a cumpărat o clădire la un preţ „de două ori mai mare” decât valoarea sa de piaţă.

Prejudiciul provocat statului de această achiziţie a fost estimat la 3,5 milioane de euro, din care 2,3 milioane de euro au fost apoi plătite însuşi fostului prim-ministru, potrivit actului de acuzare. Ivo Sanader a fost de asemenea obligat să ramburseze această sumă statului.

„Aceasta este o persecuţie politică, care, din păcate, durează de nouă ani”, a declarat Ivo Sanader presei în faţa casei sale din Zagreb, cu puţin timp înainte să sosească poliţia şi să-l ducă la închisoare.

Mai multe alte cazuri de corupţie apasă asupra lui Ivo Sanader.

El a fost condamnat în octombrie 2018 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru o mită plătită de banca austriacă Hypo Group Alpe Adria.  Curtea Constituţională a anulat în 2015 verdictul unui alt proces în care el fusese condamnat în 2012 la opt ani şi jumătate de închisoare.

El fusese declarat vinovat că a primit mită de mai multe milioane de euro de la preşedintele grupului energetic ungar MOL în schimbul preluării controlului asupra companiei petroliere şi de gaze croate INA de către gigantul din Ungaria. Un nou proces în acest caz s-a deschis în octombrie 2018.

Citește și:

Cu doar un vot diferență, Camera Comunelor obligă Guvernul să ceară amânarea Brexit pentru a evita ieşirea din UE fără acord

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.