Prima sincopă a ministrului Educaţiei. Ce se întâmplă cu elevii cu medii sub nota 5?

-


Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică metodologia de admitere la liceu de anul viitor. Astfel, elevii care au medii la Evaluarea Naţională mai mici de 5 ar putea participa la repartiţia computerizată pentru admiterea la liceu de anul viitor, deşi Monica Anisie a susţinut că aceştia nu vor putea să opteze pentru liceu.

În momentul de faţă, este în vigoare un ordin de ministru care prevede că la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021 participă numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi a căror medie de admitere calculată este minimum 5.

Prin ordinul pus în dezbatere publică se modifică articolul care prevedea acest lucru cu următorul: „La repartizarea computerizată din prima etapă de admitere participă numai elevii care au susţinut evaluarea naţională”.

Ordinul pus în dezbatere de Ministerul Educației cuprinde și calendarul admiterii, care păstrează aceleași date pentru repartizarea computerizată a elevilor. Potrivit calendarului admiterea la liceu va avea loc pe 10 iulie 2020.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, declara, la audierea din comisiile parlamentare de specialitate, că Programul de guvernare al PNL prevede revenirea la legislaţia anterioară ordinului de ministru dat de Daniel Breaz, care prevedea ca la liceu să nu se intre cu medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională.

„Părerea mea este aceea că ar trebui să căutăm cauzele pentru care aceşti copii au ajuns în situaţia de a nu obţine nota 5. Îmi doresc să avem un învăţământ profesional unde copilul să se ducă cu drag, unde copilul să ştie că acolo i se formează nişte competenţe, unde să ştie că acolo îşi găseşte viitorul, nu să simtă că este obligat să meargă acolo sau că este pedepsit, că merge într-un batalion disciplinar către învăţământul profesional. În felul acesta nu facem bine învăţământului profesional. Noi, în Programul de guvernare al PNL, am pus revenirea la situaţia anterioară, la legislaţia anterioară”, sublinia Monica Anisie.

Pe 5 septembrie, un ordin de ministru privind admiterea la liceu publicat în Monitorul Oficial prevedea că elevii care nu reușesc să obțină media 5 la Evaluarea Națională nu vor mai avea acces la liceu începând cu anul școlar 2019-2020. Potrivit documentului, pentru elevii de clasa a VIII-a devine obligatoriu învățământul profesional.

Documentul, semnat de ministrul interimar Daniel Breaz, arăta că prin această prevedere pentru elevii de clasa a VIII-a devine obligatoriu învățământul profesional.

Ordinul arăta că media de admitere la liceu se calculează la fel ca până acum: se ia în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Propunerea privind admiterea la liceu cu cel puțin media 5 la Evaluarea Națioanală a fost pusă de la mijlocul lunii august, în cadrul Consiliului Economic și Social, când reprezentanții Ministerului Educației, părinții, elevii și sindicatele din Educație au convenit ca din anul școlar 2019-2020, elevii care obțin sub 5 la evaluarea națională de la clasa a VIII-a să meargă la școala profesională.

Citeşte şi:

Ministrul Educației cere 1% din PIB la rectificare

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.