Sindicalist Sanitas despre problema spinoasă a sporurilor

-


Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a declarat, joi, pentru Jurnalistii.ro, că problema scăderii salariilor medicilor şi a personalului din Sănătate nu este determinată de Regulamentul Sporurilor, ci de legea salarizării unice ale cărei imperfecţiuni nu sunt asumate de către cei care au elaborat-o.

“Plafonarea sporurilor este prevăzută în lege. Federaţia Sanitas a negociat acest aspect cu Ministerul Sănătăţii, dar problema este legea salarizării unitare. Să fim corecţi cu cele două doamne ministru (n.r. de la Sănătate şi Muncă). Mâine avem Consiliul Naţional şi vom lua o hotărâre cu privire la ceea ce vom face”, a declarat Iulian Pope.

Potrivit acestuia, sunt probleme mari cu spitalele mari finanţate de Minister unde angajaţii au primit salariile micşorate, în urma aplicării legii salarizării unitare.

“Nu mai putem continua aşa să ne ascudem după degete. Sunt deja mişcări spontane de protest al personalului medical. Sunt dificultăţi la spitalele mari din prima linie. Ne-am întâlnit şi nu am rezolvat nimic. Problema este la legea salarizării unice şi nu legea sporurilor. Este urât ce se întâmplă pentru că cineva trebuie să îşi asume greşelile din legea salarizării unice”, a adăugat Iulian Pope.

În urmă cu două luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara că după majorările salariale de la 1 martie speră să nu mai audă de bani daţi de pacienţi personalului medical, creşterea salariilor fiind un pas „important” spre rezolvarea lucrurilor.

„Eu sper că odată cu majorarea salarială de la 1 martie aceste lucruri să se schimbe şi să nu mai auzim despre aceste lucruri. Nu cred că se vor schimba toate de la bun început, cred că lucrurile vor fi pe parcurs rezolvate. Creşterea salariilor e un pas important pentru că până la urmă hai să spunem că e o reparaţie faţă de cei care au lucrat atât de mult timp pe foarte puţini bani. Majorări salariale au fost în ultimii doi ani, trei majorări succesive, dar înainte de asta, o asistentă medicală care lucra la patul bolnavului în Terapie Intensivă avea un salariu de 1.800 de lei net, până acum doi ani. Au fost majorări succesive acum, de la 1 martie vor fi şi alte majorări, până la urmă trebuie să şi reparăm moral ceva. Pentru că tot timpul avem pretenţie de la aceşti oameni care lucrează în sistemul medical, negândindu-ne că sunt şi ei oameni, au copii, au casă, au rate”, sublinia Sorina Pintea, la postul Digi 24.

Citeşte şi:

Bătuții-n cap au legiferat bătaia-n familie

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.