Sistemul de asigurări nu a fost niciodată darnic cu stomatologia. Interviu cu dr. Florin Lăzărescu

-


România a rămas codașă la capitolul igienă orală, ultimele date arătând că, în medie, un român se spală pe dinți o dată la trei zile și își schimbă periuța după trei ani. Dr. Florin Lăzărescu, preşedintele Societăţii Europene de Cosmetică Dentară, a precizat într-un interviu, pentru Jurnalistii.ro, că profilaxia și vizita periodică la medicul stomatolog sunt cheia unei danturi sănătoase.

Foto: Arhiva Personală

Jurnalistii.ro: Suntem codașii Europei la spălatul pe dinți. Ce programe există și, dacă există, de ce nu sunt popularizate pentru a-i încuraja pe români să folosească pasta de dinți cu încredere măcar o dată pe zi? 

Dr. Florin Lăzărescu: Societatea noastră nu este implicată în programe guvernamentale, ci este implicată doar în educația medicală continuă postuniversitară adresată strict medicilor stomatologi. După cum am spus, programele pe care le desfășurăm sunt de educație continuă, acestea au și o componentă de profilaxie, dar și componente strict profesionale care țin de stomatologia mai avansată. Cel mai bine, cred că această întrebare ar trebui adresată ministerului de resort, care se ocupă de astfel de programe naționale.

Cei mai mulți români își pierd o parte a danturii până la vârsta de 40 de ani. Din ce cauză?

Pierderile dentare pot avea mai multe cauze. De exemplu, cele mai des întâlnite afecțiuni sunt cele parodontale, cu o componentă genetică sau o igienă deficitară, și atunci aceste cauze pot contribui la pierderile de dinți premature. Pot fi, de asemenea, și probleme cauzate de o erupție și o ocluzie deficitară și acestea să ducă, la rândul lor, la o pierdere timpurie a dinților. Cel mai important lucru care trebuie indus pacienților este vizita timpurie, încă din copilărie, la medicul stomatolog. Odată diagnosticate aceste probleme și tratate la timp, s-ar îmbunătăți sănătatea populației. Aș spune că aceasta este cheia: o profilaxie și o vizită periodică la medicul stomatolog.

De ce sistemul public de stomatologie este atât de slab dezvoltat? În mentalul colectiv, serviciile stomatologice de calitate se pot obține doar în privat, la costuri descurajante pentru cei mai mulți români. De ce nu putem să mergem la stomatolog într-un spital de stat la fel cum mergem la oricare alt medic?

Sistemul de asigurări de sănătate din România niciodată nu a fost darnic cu partea de stomotalogie și medicină dentară și niciodată nu au existat decontări la acest nivel, sau, dacă au fost, au fost într-un cuantum foarte mic și plafonate. Deci s-a descurajat acest sistem.

Sistemul de medicină dentară, într-adevăr, raportându-ne la puterea de cumpărare a populației, poate să pară un serviciu scump, însă, potrivit mediei europene, este un serviciu care oferă tratamente de înaltă calitate și la prețuri mult mai avantajoase decât în alte țări. De aceea există și acest fenomen de turism medical, care se aplică și la nivelul medicinei dentare, în care pacienți din străinătate vin și de tratează la medicii stomatologi români.

Eu aș privi însă partea plină a paharului și aș vedea din altă perspectivă serviciile private. Aș spune că, într-un fel, suntem avantajați pentru că nu avem niște servicii decontate de casa de asigurări, pentru că, automat, acele servicii ar fi plafonate din punct de vedere tehnic la anumite valori ale manoperei. Cu siguranță, serviciile complexe nu ar fi decontate. Ar fi limitate și din punct de vedere financiar și atunci pacienții s-ar complace în rezolvarea unor probleme strict de urgență maximă.

Când spun acest lucru iau în calcul sistemul de asigurări de sănătate din Franța, din Marea Britanie, din Germania, unde există case de asigurări, sunt funcționale, doar că aceste servicii de înaltă calitate sunt mult mai puțin prezente din cauza decontărilor cu casa de asigurări. La noi, din cauza sistemului de decontare inexistent, calitatea primează și în acest fel alegerea unui medic stomatolog poate fi făcută în cunoștință de cauză.

Citește și: 

Jenantele manifestări anti-Dragnea


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.