Situația vaccinării. Premierul Tudose și ministrul Sănătății o explică pe larg

-


La o lună după ce a evaluat cifrele referitoare la situația vaccinării de la nivel național, premierul Mihai Tudose i-a acordat un interviu jurnalistului Mihai Gâdea în care, împreună cu ministrul Sănătății Florian Bodog, i-a explicat acestuia evoluția pozitivă înregistrată nu doar pe parcursul acestei luni, de când premierul s-a aplecat asupra problemei, ci încă dinainte, pe când lupta o purta mai mult ministerul de resort.

„Deocamdată sunt foarte mulţi la care vaccinul nu ajunge. Sunt foarte mulţi care spun că nu e bine fiindcă nu li s-a explicat că de fapt este foarte rău. Şi nu este rău pentru ei, ci fac rău copilului, fac rău comunităţii în care trăiesc. Deocamdată am avut momente în care nu a fost vaccinul în ţară, deci nu putem să vorbim de vaccinare obligatorie cu vaccinul care nu există. Am avut sincope în aprovizionare, a fost un sistem extraordinar de prost construit şi cu o birocraţie demnă de o cauză mai bună. Încercăm acum, la pachet, şi să debirocratizăm tot ceea ce înseamnă partea de medicină, de tratament, şi să ajungem la o funcţionare a sistemului fiindcă, ştiţi, durează doi ani la unele vaccinuri de când faci comandă până când se fac. Ăsta e procesul de fabricaţie. Şi noi am lucrat pe contracte anuale”, a declarat Mihai Tudose într-un interviu acordat Antena 3, precizând totodată că vor fi aplicate sancțiuni de la ministru la medicul de familie care nu-şi face treaba în mod corespunzător, dacă lucrurile nu se schimbă.

„Avem predictibilitate. Ştim cam câţi copii se nasc în Româniaplus sau minus câteva mii. Dar cifra, trunchiul de bază, acolo este. Facem contracte multianuale. Şi la preţ se pot obţine discount-uri când faci contracte pe cantitate mare”, a mai spus premierul.

În cadrul aceleiași discuții, Bodog a dat asigurări că ne aflăm într-un moment în care am depăşit criza.

„Spun că urmare a acţiunii concentrate pe care am avut-o împreună cu domnul prim-ministru şi cu domnul ministru al Finanţelor, care m-a sprijinit foarte mult şi în demersul de a putea face contracte pe acordul cadru pe 2, 4, 5 ani, în momentul de faţă suntem într-o situaţie bună. Practic, în luna care tocmai a trecut noi am vaccinat 64.000 de copii, înregistrând un procent de refuz cam de 12%. Şi, ceea ce e caracteristic în lunile de vara, în jur de 43.000 de copii nu au fost găsiţi la domiciliu. Dar aceştia vor fi căutaţi din nou după ce va trece perioada de vacanţă. Cu siguranţă există (ţări în care vaccinarea este obligatorie – n.r.). Este Italia, care tocmai a adoptat legea, Germania, Franţa. În Germania, copilul nu are ce caută în colectivitate dacă nu este vaccinat, la fel şi în Franţa”, a declarat ministrul Sănătății pentru Antena 3.

Ministru al Sănătății care nu doar că a avut neșansa să preia mandatul în plină criză a vaccinurilor și în plină epidemie de rujeolă, dar care, potrivit premierului Tudose, a fost și nedreptățit.

„Ce este nedrept şi domnul ministru Bodog nu spune: la începutul mandatului domniei sale, gradul de vaccinare a copiilor în România era de 15% pe vaccinurile obligatorii. Eu, când am luat la cunoştinţă acum o lună de cifre, cifrele se duceau spre 50%. Adică, domnul ministru nu a început activitatea acum. Am ales calea de a vă ruga şi de a implica şi mass media şi pe toată lumea şi de a aprinde lumina, practic, asupra acestei probleme, tocmai pentru a fi parteneri şi pentru a ajuta ministerul în acest demers şi de a lua acţiuni acolo unde lumea n-a înţeles că trebuie să încetăm să ne uităm doar la povestea asta şi să nu facem nimic”, a mai explicat premierul.

Citește și: Mustrarea premierului şi-a atins scopul. Rata de vaccinare a crescut de aproape patru ori în ultimele două săptămâni

Bodog, declarații cu privire la vaccinarea obligatorie

În Alba se lucrează și în weekend pentru combaterea epidemiei de rujeolă. Premierul vrea să introducă vaccinarea obligatorie

Ministrul Sănătății va verifica în teren, personal, aplicarea măsurilor de vaccinare

Ministrul Sănătății: ,,Nu facem vaccinare cu forţa’’


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *