Solidaritate cu diaspora: Se anunţă un protest inedit luni în faţa sediului MAE

-


Comunitatea civică Declic.ro anunţă un protest inedit luni (3 iunie), de la ora 18.00, în faţa Ministerului Afacerilor Externe în semn de solidaritate cu românii din diaspora, care nu au putu vota duminică la alegerile europarlamentare şi referendum. De asemenea, protestatarii vor cere demisia ministrului Teodor Meleşcanu, vinovat pentru proasta organizare a procesului electoral în diaspora.

 

„Salut! Eu sunt Cosmin și am, la fel ca voi, zeci de prieteni care au stat ore întregi la coadă ca să voteze. Unii au putut vota, mulți nu. Am mult respect pentru ei și nu vreau ca gestul lor să fie uitat curând. Vinovații pentru dezastruoasa organizare a votului în diaspora trebuie pedepsiți! De aceea vă invit luni, 3 iunie, de la ora 18, la un protest inedit. Facem o coadă de la Guvern până la Ministerul Afacerilor Externe, din #solidaritate cu românii din afară care nu au putut vota pe 26 mai. Guvernanții și-au bătut iarăși joc de ei, de aceea cerem *insistent* demisia lui Teodor Melescanu, Ministrul Afacerilor Externe. Poate și-o dă singur, sau poate i-o solicită premierul”, scrie Cosmin Pojoranu, pe Declic.ro.

De asemenea, circa 65.000 de cetățeni au semnat luni petiția inițiată de un membru al Comunității Declic, prin intermediul căreia cer demisia ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, după ce zeci de mii de români din diaspora nu au putut vota la alegerile europarlamentare și la referendumul pe Justiție, potrivit textului comunicatului de presă, emis de Declic.ro.

”Zecilor de mii de români din străinătate li s-a încălcat, ieri, un drept garantat de Constituție: dreptul de a vota. Deși au stat ore în șir la coadă, ei nu au mai apucat să voteze. Guvernul și-a bătut din nou joc de diaspora și, de aceea, ministrul de Externe trebuie să plece”, a declarat Tudor Brădățan, director executiv Declic.

Petiția, care poate fi accesată aici a strâns aproape 65.000 de semnături, iar oamenii continuă să semneze masiv.

”Cine era ministru de externe în 2014, când au fost infernalele cozi la vot din diaspora? Veșnicul Teodor Meleșcanu, al cărui minister declară sfidător, 5 ani mai târziu, când iarăși sunt cozi imense, că sunt suficiente cele 441 de secții din diaspora”, a adăugat inițiatorul petiției, Cosmin Pojoranu.

Comunitatea Declic este formată din aproape 500.000 de cetățeni activi, din țară și din străinătate, care se mobilizează în online și offline ori de câte ori este nevoie să acționeze pentru o societate mai dreaptă. Orice persoană care vrea să inițieze o petiție are la dispoziție platforma campaniamea.declic.ro, întreținută de comunitatea Declic.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut miercuri demisia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu pentru deficienţele înregistrate în desfăşurarea procesului electoral duminică în diaspora.

„Probleme foarte grave au fost în străinătate. Am văzut cu mare tristețe mii de oameni stând la cozi interminabile, oameni care au stat până seara și nu au apucat să voteze. Aceste probleme trebuie rezolvate pentru că vin alegerile prezidențiale. Nu am încredere în guvern să rezolve aceste probleme. Voi organiza la nivelul Administrației Prezidențiale o comisie mixtă pentru a rezolva aceste probleme. Și pentru că nu am încredere de guvern, voi înființa o comisie mixtă care începe să lucreze. Voi invita pe toți cei cu atribuții. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica soluţii şi de a propune aceste soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări: Parlament AEP, Guvern.  Trebuie să existe și urmări politice. Cei care au organizat necorespunzător sau au organizat intenționat prost aceste alegeri trebui să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc și alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Pentru că nu au știut să-și dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a ministrului de interne. Imediat însemnând imediat!”, a subliniat Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Meleșcanu le cere scuze românilor din diaspora. Între timp, aproape o sută de mii de oameni au semnat o petiție prin care i se cere demisia

Probleme penale pentru Teodor Meleşcanu? Liberalii l-au denunţat la Parchetul General pentru votul din diaspora

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.