Sorina Pintea caută soluții ca să nu mai plece rezidenții din țară. Despre cazul de la Craiova

-


Miniștrii care vin în fruntea Ministerului Sănătății sunt într-o căutare permanentă de „soluții” care să ajute la reformarea acestui sistem aflat în moarte clinică de zeci de ani. După ce în urmă cu câteva zile a spus că se caută soluții pentru a eradica șpaga din spitale, Sorina Pintea a dezvăluit miercuri că se lucrează intens și pentru binele rezidenților. Rezidenții au ajuns din nou în atenția ministrului după cazul de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, unde rezidenții sunt singurii care nu beneficiază de hrană gratuit.

 

Întrebată dacă rezidenţii vor fi puşi să plătească studiile în cazul în care vor să plece din ţară după ce termină rezidenţiatul, ministrul a răspuns că momentan nu. „Nu am spus niciodată chestiunea asta cu plătitul studiilor. Am spus că trebuie să găsim soluţii să ţinem medicii în ţară, pentru că statul român investeşte mult într-un medic şi pregătire profesională şi financiar. Avem nevoie să ne respectăm  rezidenţii. În acest moment nu se pune problema”, a spus Sorina Pintea la Realitatea TV.

În opinia sa, respectul față de rezidenți vine din pregătirea acordată acestora.

Eu am spus întotdeauna că noi trebuie să avem grijă de rezidenţii noştri, dar pornind de la pregătirea profesională. Trebuie să îi pregătim aşa cum trebuie. Am făcut la un moment dat o declaraţie că nu sunt bine pregătiţi şi am fost înţeleasă greşit. Eu, de fapt, vreau să spun că trebuie să ne respectăm rezidenţii, dar respectul vine din felul în care îi pregătim, să le asigurăm posibilitatea să înveţe”, a explicat Pintea.

Referitor la un document prin care li se solicită medicilor rezidenţi să plătească hrana la Spitalul din Craiova, Pintea a oferit lămurir.

„Medicii rezidenţi nu beneficiază de norma de hrană, de acea mâncare în gardă. Firma de catering asigura gratuit pentru că aşa dorea. La un moment dat, firma a spus: sunt mai mulţi medici rezidenţi, nu mai dorim să le asigurăm norma. Şi atunci spitalul a spus: dacă doriţi să luaţi masa contra a zece lei. A fost doar o chestiune de Craiova. Un medic rezident are salariul începând de la 2.500 în primul an, până la 6.000 în ultimul an. Deci, 10 lei de două ori pe lună nu cred că ar fi foarte mult”.

Citește și: Râsu’ plânsu’ la Spitalul Județean de Urgență din Craiova. Mănânci gratuit doar dacă ești medic specialist


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.