George Soros, sceptic în privinţa unităţii UE, după pandemia de coronavirus

-


Miliardarul George Soros susţine că Uniunea Europeană ar putea să se divizeze în contextul pandemiei de coronavirus, dacă blocul comunitar nu va emite obligaţiuni perpetue pentru a ajuta statele membre cu probleme, precum Italia, scrie Reuters.

Miliardarul american a declarat că pagubele provocate de noul coronavirus economiei zonei euro vor persista „mai mult decât cred majoritatea oamenilor” întrucât evoluţia rapidă a virusului crează probleme în realizarea unui vaccin.

Potrivit acestuia, obligaţiunile perpetue, precum cele utilizate de Marea Britanie pentru a finanţa războaiele împotriva lui Napoleon, ar permite Uniunii Europene să supravieţuiască crizei.

„Dacă UE nu va putea lua în discuţie acum acest subiect, ar putea să nu supravieţuiască provocărilor cu care se confruntă în prezent. Aceasta nu este o posibilitate teoretică, ar putea fi o realitate tragică. Obligaţiunile perpetue nu trebuie răscumpărate niciodată, doar dobânzile trebuie plătite continuu. Sunt dobânzi constante şi presupun un grad mare de încredere al investitorilor în entitatea care le emite”, a adăugat George Soros.

De asemenea, acesta a apreciat că UE va trebui să îşi menţină ratingul AAA pentru a emite astfel de obligaţiuni perpetue şi astfel va fi nevoită să aibă puterea de a strânge taxe pentru a acoperi costul obligaţiunilor.

În acest sens, Soros a sugerat că UE ar putea pur şi simplu să autorizeze taxe în loc să le impună. Referindu-se la situaţia Italiei, George Soros a spus că acest stat a fost tratată incorect de către UE şi Germania.

„Relaxarea prevederilor privind ajutoarele de stat, care favorizează Germania, a fost una incorectă în ceea ce priveşte Italia, care era deja bolnavului Europei şi apoi a fost ţara cea mai grav lovită de COVID-19”, a conchis miliardarul american.

George Soros s-a remarcat în 1992 în criza britanică, când a făcut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlină. În ultimii ani, acesta a devenit duşmanul naţionaliştilor şi  partizanilor teoriei conspiraţiei, atât în Europa cât şi în SUA, care îl acuză în special de susţinerea imigraţiei ilegale prin intermediul acţiunilor sale filantropice.

Citeşte şi:

Trump a decis retragerea SUA din cadrul tratatului Open Skies. NATO se reunește vineri de urgență


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.