De ce spectaculoasa creştere economică nu se va vedea şi în portofelele noastre? Economiştii ne explică

-


Ştirea zilei de marţi a fost aceea că România, potrivit Eurostat, a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, atât faţă de trimestrul precedent cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O astfel de ştire te duce cu gândul că această creştere economică se va regăsi şi în buzunarele românilor, însă nici gând de aşa ceva. Economiştii ne explică de ce nu trebuie să ne îmbătăm cu apă ploaie.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, susţine că singura explicație pentru acest salt spectaculos este consumul, deoarece în zona investițiilor nu stăm deloc bine, iar fără investiții, creșterea economică nu va dura mult.

”Cifrele sunt mult peste aşteptări. Nu am altă explicaţie decât evoluţia consumului. Pe zona de investiţii suntem la un nivel foarte jos – în zona investiţiilor publice am fost în 2016 la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani şi nu există semnale că vom schimba ceva în acest an. Or, o creştere economică fără investiţii nu poate ţine multă vreme. Creşterea este din consum. Nu e bine când ai consum şi nimic investii”, a explicat Ionuţ Dumitru, pentru ZF.

Senatorul PNL Florin Cîţu, economist de profesie, a scris pe pagina sa de Facebook că a fost surprins de ştirea care a anunţat creşterea economică şi a semnalat de ce ceva nu este în regulă cu aceste cifre.

„Ieri (n.r. luni) citeam minuta şedinţei de politică monetară a BNR unde „membrii Consiliului au apreciat că datele statistice disponibile prefigurează o ușoară decelerare a creșterii PIB în trimestrul I 2017”. Asta după ce Comisia Europeana şi FMI au spus acleaşi lucru dar pe un ton mai ferm. BNR, CE si FMI au datele de la Eurostat şi INS. Este că ceva nu e în regulă aici?”, îşi începe Cîţu postarea de pe Facebook.

Senatorul a mai dezvăluit că pentru a lămuri lucrurile a solicitat audierea conducerii INS, iar PSD, care are majoritate în comisie, a fost de acord.

„Argumentele pe care mă bazez sunt: veniturile fiscale mai mici în comparatie cu anul trecut, 1 miliard de lei nerambursaţi din TVA de ANAF, fonduri europene zero, investiţiile la minim istoric ca procent din PIB, importurile cresc mult mai rapid decât exporturile, asta înseamnă deficit comercial în creştere şi contribuţie negativă la creşterea economică, moneda naţionala nu s-a depreciat.

Chiar dacă acceptam că în creşterea economică există anumită inerţie şi după un an foarte bun ca 2016 lucrurile nu se pot deteriora imediat, este greu de crezut că luând în considerare argumentele de mai sus economia ar „exploda” doar pentru că citeşte programul lui Dragnea”, a explicat Cîţu.

În opinia sa, cifrele privind  creşterea economică au fost avansate doar „ca să se facă loc creşterilor salariale în 2017 pentru a nu se depăşi deficitul bugetar de 3%”.

„Suspiciunea mea, care în acest moment este doar o presupunere…. (…). După cum v-am spus, în acest moment creşterile salariale duc deficitul bugetar în 2017 la 4% şi ar alerta Comisia Europeană. Datele ministrului de Finanţe, până acum, îmi dau mie dreptate. Exact ca în cazul legii salarizării”, a mai scris senatorul pe Facebook.

În încheierea postării sale, Florin Cîţu ne sfătuieşte să nu ne pipăim buzunarele: „Creşterea economică s-a dus doar în buzunarele lui Dragnea”.

Vasilescu (BNR): „Nu putem să sărim în sus de bucurie”

Şi Adrian Vasilescu, consilierului lui Mugur Isărescu, a îndemnat la reținere pe cei care salută creșterea economică de 5,7% din PIB, anunțată de Comisia Europeană, pentru că este o creştere bazată pe consum.

„E o menţinere de viteză, pentru că în 2015 a început clar să se evidenţieze ieşirea din ritm în sus a României în contextul european, în 2015 am fost a şasea ţară din UE ca viteză de creştere, în 2016 deja am devenit prima ţară şi iată că acum văd că menţinem viteza. Dar nu putem să sărim în sus de bucurie că avem viteza asta mare, atâta vreme cât nu se produc schimbări de locuri la sfârşitul clasamentului. Noi rămânem în continuare în clasamentul adevărului, acela al PIB-ului pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare, pe penultimul loc, în urma noastră fiind doar Bulgaria”, a comentat Vasilescu la RFI.

Adrian Vasilescu precizează că „în primul rând, este o creştere economică cantitativă, nu neapărat şi calitativă, pentru că încă nu am reuşit să avem un surplus de tehnologie în România, care să schimbe calitatea produselor. Practic, în raportul capital-muncă, raport foarte important atunci când vorbim despre economia unei ţări sau despre dezvoltarea unei ţări, în raportul capital-muncă vedem că partea de capital fix are o contribuţie încă nesatisfăcătoare la creşterea PIB-ului. În schimb, consumul este foarte important în România, consumul creşte şi participarea la PIB a consumului este relevantă”.

Întrebat dacă se va menţine creşterea economică pe parcursul anului, Vasilescu a răspuns: „E prea devreme (de spus), cred. Se poate menţine, poate să nu se menţină. De altfel, e posibilă o scădere de ritm în trimestrele următoare. 5,7 cred că ar fi un rezultat peste PIB-ul potenţial, adică peste puterea normală a economiei româneşti de a face PIB”.

Citeşte şi: O „făcătură de sondaj” i-a enervat la culme pe pesedişti: „Pur și simplu bate câmpii”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *