Speranţă în vindecarea HIV-ului

-


Un bărbat seropozitiv, care trăieşte în Marea Britanie, este cel este cel de al doilea caz cunoscut în lume la care virusul HIV a devenit nedecelabil, după ce a primit un transplant de măduvă de la un donator rezistent la virus, scrie Reuters.

 

La aproape 3 ani de la transplantul de celule stem din măduva unui donator cu o mutaţie genetică rară, ce-l face rezistent la infecţia cu HIV, şi la peste 18 luni de la oprirea medicamentelor antiretrovirale, efectuarea testelor foarte sensibile nu poate detecta nicio urmă a infecţiei cu HIV la pacient.

În acest sens, Ravindra Gupta, biolog specializat în HIV, unul dintre coordonatorii echipei de medici a declarat că virusul nu a mai putut fi depistat în organism. Cazul dovedeşte că este posibilă eradicarea acestei boli, însă medicii avertizează că deocamdată nu s-a descoperit niciun tratament care să vindece infecţia.

De asemenea, Gupta şi-a descris pacientul în termenii „funcţional vindecat” şi „în remisie,” explicând că e prea devreme să afirme că e propriu-zis vindecat. Bărbatul este supranumit „pacientul din Londra”, în parte datorită similarităţii situaţiei sale cu primul caz cunoscut de vindecare funcţională de HIV – cazul unui american Timothy Brown, al „pacientului din Berlin” căruia i-a fost aplicat un tratament similar în 2007 în Germania şi la fel, nu mai are nici urmă de infecţie.

Pacientul din Londra a contractat virusul în 2003, iar în 2012 a fost de asemenea diagnosticat cu un tip de cancer al celulelor sângelui, limfomul Hodgkin. În 2016, acesta era foarte bolnav, doctorii au căutat un donator compatibil pentru transplant de măduvă, întrucât era ultima lui şansă la viaţă.

Donatorul avea o mutaţie genetică cunoscută drept „CCR5 delta 32” care conferă rezistenţa la infecţia cu HIV. Pacientul a suferit însă o perioadă efectele secundare ale unei condiţii în care celulele imune ale donatorului le atacă pe cele ale gazdei. Majoritatea experţilor spun că nu ne putem în niciun caz să considerăm aceste tratamente modalităţi de vindecare pentru toţi pacienţii.

În acest sens, cercetătorii explică şi că nu se ştie dacă rezistenţa CCR5 este singura cheie în lupta cu virusul HIV. Ambii pacienţi au suferit această complicaţie, astfel că aceasta ar putea fi parţial responsabilă pentru pierderea celulelor infectate cu virusul HIV. Gupta a declarat că echipa va folosi aceste descoperiri pentru explorarea unor noi strategii de tratament.

„Trebuie să ne dăm seama dacă putem să distrugem acest receptor (CCR5) la cei infectaţi cu HIV, ceea ce ar putea fi posibil prin terapia genetică”, a subliniat el. Pacientul londonez, al cărui caz urmează să fie relatat în publicaţia ştiinţifică Nature şi care va fi prezentat marţi la o conferinţă medicală din Seattle, a solicitat echipei medicale să nu-i fie dezvăluite numele, vârsta, naţionalitatea şi nici alte detalii personale.

În momentul de faţă, aproximativ 37 de milioane din toată lumea sunt infectaţi la ora actuală cu HIV,  iar SIDA a ucis aproximativ 35 de milioane de oameni.

Citeşte şi:

„În patru zile de post negru ne putem desăra corpul”. Sfaturi pentru o viață sănătoasă

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.