Spitalele regionale, o mare ţeapă a PSD? Pintea a taxat-o dur pe Creţu, deşi programul de guvernare al PSD arată altceva

-


Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea i-a răspuns tăios fostului comisar european Corina Creţu în chestiunea spitalelor regionale, subliniind că intervalul 2024-2027 reprezintă perioada în care acestea vor fi finalizate, în conformitate cu studiile de fezabilitate. Dar programul de guvernare al PSD, cu care Liviu Dragnea a reuşit să câştige alegerile parlamentare din 2016, prevedea numai „lapte şi miere în Sănătate”, inclusiv construcţia a 9 mari spitale până în 2020.

 

„Peste 50.000 de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul sănătate, prin cele 9 mari spitale construite până în 2020, dar şi prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toată ţara şi scoaterea lor la concurs până cel târziu în primăvara anului 2017“, potrivit programului de guvernare al PSD.

 

„Mă surprinde declaraţia doamnei Corina Creţu, pentru că dânsa ştie foarte bine care este situaţia, dar mă surprinde şi mai mult, poate, afirmaţia că aceste spitale au fost amânate intenţionat tocmai pentru a demonstra că dânsa nu a fost un comisar patriot. Ea ştie foarte bine cum au decurs lucrurile, da, în decembrie 2016 se semna un acorda cu Banca Europeană de Investiţii pentru efectuarea studiilor de fezabilitate de către experţii Băncii Europene de Investiţii, dar primul teren a fost transmis Ministerului Sănătăţii pentru construcţia spitalelor în octombrie 2017. S-a lucrat la întocmirea studiilor de fezabilitate care sunt acum finalizate, există două hotărâri de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Iaşi şi pentru Cluj, urmează şi Craiova, deci lucrurile au mers în ritmul pe care dânsa îl ştie foarte bine şi pe care l-am stabilit de comun acord. Amânarea nu este o noutate, amânarea finalizării poate voia să spună, pentru că noi am spus încă de la finalizarea primului studiu de fezabilitate că experţii dau ca şi dată finală 2024”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, în etapa a doua a contrucţiei acestora ar urma să vină mai mulţi bani de la UE.

„Deci, aceste cereri de finanţare vor fi depuse de către Ministerul Dezvoltării la Bruxelles, s-a cerut această fazare pentru a putea cere o sumă mai mare pentru finalizarea acestor construcţii, există deja licitaţii pornite pentru proiectare la Iaşi, urmează să începem procedurile de achiziţie pentru proiectul tehnic şi la Cluj”, a adăugat Sorina Pintea.

De asemenea, aceasta a exclus varianta ca termenul pentru studiile de fezabilitate să expire din cauza amânării termenului de finalizare a proiectelor.

„Exclus, nici vorbă. Mai mult decât atât, în luna iulie Ministerul Sănătăţii a semnat împreună cu Banca Europeană de Investiţii un contract de asistenţă tehnică la implementare. Credeţi că acei experţi europeni acceptă să semneze un contract de implementare, dacă nu ar exista, real, situaţia ca aceste spitale să nu fie făcute? Deci, nu, exclus”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Întrebată de unde, totuşi, au apărut trei ani în plus la termenul de finalizare, faţă de anul 2024 avansat de ea în luna septembrie, ministrul a explicat: „Au apărut aceşti ani pentru că banii pentru construcţia efectivă vor fi ceruţi pentru etapa a doua de programare, care este până în 2027”.

„Deci, teoretic trebuie să termin construcţia până în 2027 ca să accesezi acei bani pe care-i soliciţi. Deci, doamna Corina Creţu ştie aceste aspecte, dar, mă rog, este, din nou, un demers politic care nu face bine nimănui”, a conchis Pintea.

Corina Creţu face lumină în chestiunea spitalelor regionale

În schimb, fostul comisar european pentru politică regională, Corina Creţu, a afirmat marţi că a sperat ca până la finele mandatului său în cadrul Comisiei Europene spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova să fie inaugurate.

„Din păcate, după ce iniţial s-a spus că ele vor fi finalizate în 2020, apoi în 2023, aud acum de anul 2027… Sentimentul că aceste proiecte de interes naţional au fost sabotate, amânate, doar pentru a dovedi că România nu are un comisar ‘patriot’ este tot mai puternic. (…) Îmi propun, aşa cum mărturiseam şi anterior, să readuc în memorie eforturile făcute de mine şi echipa mea pentru dezvoltarea României în aceşti ultimi cinci ani”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb susţinea că România are alocate, pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, pentru trei spitale regionale – de la Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca, 150 de milioane de euro, bani care acoperă doar documentaţia tehnică.

„În momentul de faţă, 150 de milioane de euro alocate pentru cele trei spitale regionale acoperă doar documentaţia tehnică, pentru că suma totală necesară a finaliza aceste trei spitale regionale, conform devizelor estimative propuse de Banca Europeană de Investiţii, este de 1,2 miliarde de euro”, a sublinia Rovana Plumb.

De asemenea, PSD a schimbat optica în cazul spitalelor regionale promise românilor în campania electorală din 2016, dând vina pe Bruxelles pentru faptul că nu au reuşit să avansaze cu planurile lor privind spitalele regionale, care ar trebui să fie gata în 2020.

Dragnea şi consilierii săi care au redactat programul de guvernare precizau că spitalele urmau să fie construite cu finanţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, fond care nici măcar nu e încă înfiinţat, după ce legea prin care urmărea acest obiectiv a fost declarată neconstituţională.

„ 8 spitale regionale, organizate ca centre de urgenţă-excelenţă, pentru toate specialităţile medicale, inclusiv cu centre de telemedicină regionale sau naţionale în funcţie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atât pentru diagnostic, dar şi pentru a doua opinie.

Descriere: 1.000 paturi, 10 clinici, 1 centru de cercetare, echipamente de ultimă generaţie. Cartier de locuinţe pentru medici şi personal, infrastructura de cazare pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor (hotel – minim 50 de locuri). Cost: 300 milioane de euro/spital.

 1 spital republican, în Bucureşti, care va fi organizat ca centru de urgenţă-excelenţă şi cercetare, pe toate specialităţile.

Descriere: peste 2.500 paturi, 30 clinici, 2-5 centre de cercetare, echipamente de ultimă generaţie. Adiacent acestui spital, se va construi un campus medical, care va include facilităţi (şcoală, grădiniţă, magazine etc) pentru cadrele medicale, dar şi facilităţi de cazare pentru însoţitorii bolnavilor. (hotel – minim 2000 de locuri). Cost: 1.1 miliarde euro“, potrivit programului de guvernare al PSD.

Citeşte şi:

Rovana Plumb, resemnată după decizia Comisiei JURI. „Am fost scoasă din cursă de standarde duble. Rămân simplu europarlamentar”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.