Sporuri grase pentru directorii de la Educaţie întrucât muncesc în mediu toxic. Marius Nistor (FSE Spiru Haret): „Nu este în regulă. Pentru unii se poate, iar pentru alţii nu”

-


Marius Nistor, preşedintele Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, susţine că de sporul de radiaţii beneficiază numai o parte din salariaţii Ministerului Educaţiei din strada Berthelot, iar cei din strada Spiru Haret nu, în contextul în care au aceleaşi funcţii şi muncesc în aceleaşi condiţii.

 

sursa foto: Capital

„Dacă are rang de secretar de stat, de director şi dacă aplici un procent de 10% la un salariu de 10.000 lei, automat sumă este mai mult decât substanţială. Problema este următoarea: noi avem salariaţi în Ministerul Educaţiei care lucrează într-o clădire din Strada Spiru Haret, perpendiculară cu Berthelot, şi nu au acelaşi spor de radiaţii de care beneficiază şefii din Berthelot. Ceea ce nu este normal. Pentru unii se poate, iar pentru alţii nu. De asemenea, discutăm de unităţi de învăţământ care au locaţia lângă unităţi militare sau antene care emit câmpuri electromagnetice mară, au făcut buletine de determinare şi nu beneficiază de plata unor astfel de spori. Pentru şefi se poate, iar pentru ceilalţi nu se poate. Nu este în regulă. Este vorba de moralitate şi corectitudine visavis de toţi ceilalţi salariaţi din sistem. Nu aplicăm aceeaşi unitate de măsură pentru toţi angajaţii din sistemul de Educaţie, dacă lucrează în aceleaşi condiţii?”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Directorii din cadrul structurii centrale a Ministerului Educaţiei primesc 1.500 de lei spor de toxicitate, dublu față de anul trecut. Potrivit situației veniturilor brute din Ministerul Educației la data de 30 septembrie 2019, mai mulți șefi și director primesc sporuri de condiții de lucru vătămătoare.

Astfel, secretarul general primește un spor de 1.341 de lei la un salariu de 11.594 de lei. Secretarul General Adjunct primește un spor de lucru în condiții vătămătoare de 1.411 lei. Directorii Generali au un spor între 1.301 și 1.539 lei. Directorii simpli încasează un spor între 1.259 de lei până la 1.384 lei, iar un șef de serviciu sau șef de birou peste 1.000 de lei. Un manager ia un spor de 800 de lei, iar un consilier, expert sau inspector 800 de lei. De asemenea, un Director de cabinet ia un spor pentru lucru în condiții vătămătoare de 970 de lei, iar un consilier de cabinet până la 1.013 lei. Consilierul de afaceri europene lucrează într-un mediu și mai toxic înasând un spor de 1.183 de lei”, scrie Newsweek.ro.

De asemenea, aceste sporuri pentru condiţii vătămătoare (radiaţii) sunt acordate celor care lucrează la calculator în sediul central al Ministerului Educaţiei.

„Sporul de condiții vătămătoare a fost acordat începând din 1.03.2009, pe baza Buletinului de măsurători emis de Societatea Națională de Radiocomunicații, în cuantum de 10% din salariul de bază avut de angajați la acea dată. În prezent este pe punctul de a fi demarată procedura efectuării de noi măsurători”, precizau oficialii de la Educaţiei, în răspunsul la o solicitare adresată de jurnaliştii de la Newsweek.

În momentul de faţă, oficialii de la Educaţie nu au arătat concret care sunt criteriile pentru care angajaţii din structura centrală beneficiază de sporurile aferente „condițiilor vătămătoare de muncă”.

Citeşte şi:

Despre viitorul Guvern Orban


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.