SRI: Din iunie 2016 s-a știut despre pericolul pestei porcine. Cine a pus umărul la dezastru

-


SRI a trimis autorităților 132 de informări despre pericolul iminent al pestei porcine africane, începând din iunie 2016, deci cu un an înainte de apariția primului focar la Satu Mare. Nimeni nu a ridicat un deget ca să prevină dezastrul din prezent când există 898 de focare de pestă răspândite în 12 județe, virusul fiind de neoprit.

 

Claudiu Manda, președintele Comisiei de Control a SRI, a spus joi seară, după audierea mai bine de 8 ore a directorului instituției Eduard Hellvig, că Serviciul Român de Informaţii a informat despre pericolul pestei porcine din iunie 2016.

Conform legii 14/92 art. 14, beneficiarii informărilor SRI sunt președintele, prim-ministrul, ministrul de resort, președintele ANSVSA, președinții de CJ, prefecții.

Cioloș, vinovatul de serviciu

Primul Guvern informat despre pericolul pestei porcine a fost Guvernul Cioloș, dar degeaba încearcă apropiații PSD să dea vina pe fostul premier pentru că pesta nu a izbucnit în perioada guvernării sale.

Guvernele PSD, trei la număr (Grindeanu, Tudose, Dăncilă), au primit și ele informări și, deși știau că trebuie să se pregătească de prevenirea apariției pestei porcine, nu au făcut NIMIC. Petre Daea, ministrul Agriculturii în toate cele trei guverne, a fost depășit de situație din primul moment, dovadă fiind și declarația aiuritoare prin care a comparat asomarea porcilor cu Holocaustul. Iar în toate ieșirile publice nu contenește să vorbească despre despăgubiri, nicidecum despre soluții.

12 județe sunt afectate de acest virus care decimează porcii, însă numărul lor, potrivit specialiștilor, va crește pentru că autoritățile sunt depășite de situație.

Nu poate fi trecut cu vederea faptul că singurul care a știut să-și protejeze afacerea cu porci este fiul lui Liviu Dragnea care și-a vândut mii de porci înainte de izbucnirea epidemiei de pestă porcină.

De asemenea, nu poate fi trecut cu vederea nici faptul că apropiații lui Dragnea câștigă contracte de la stat pentru a livra substanțele de dezinfecție, folosite intens, și spun unele voci fără niciun discernământ, în sutele de localități afectate.

Nici Geronimo de la ANSVSA nu a făcut nimic

Un rol important în gestionarea pestei porcine ar fi trebuit să-l aibă și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA), aflată în subordinea Guvernului. Directorul ANSVSA, Geronimo Brănescu, numit în funcție de PSD, nu a dat importanța cuvenită informărilor venite de la SRI, deși se presupune că trebuie să protejeze siguranța alimentară a românilor. „Recunosc unele dintre erori, dar eu am muncit, iar tot Guvernul decontează acum prin mine! Alții din Executiv chiar nu s-au ocupat de criza de pestă, pe ministerele lor!”, a spus el unor apropiați, potrivit tolo.ro. Cine este acest personal cu un nume atât de exotic pentru țara noastră? Numit politic pe 9 ianuarie 2017 și reconfirmat în 12 februarie 2018, pentru încă 5 ani, Geronimo Brănescu ar fi finul lui Nicușor Constantinescu, fostul baron din fruntea CJ Constanța. Brănescu ar avea legături strânse și cu vicepremierul Paul Stănescu, care îi sapă în aceste zile groapa lui Dragnea.

Guvernul României a cuprins în rectificarea bugetară milioane de euro pentru despăgubiri, adică bani de care românii ar fi avut nevoie să fie băgați mai degrabă în spitale, școli și infrastructură.

Din păcate, uciderea în masă a porcilor a ucis speranța din multe gospodării, unde se creșteau câte unul-doi porci, pentru subzistență. „Îi creșteam ca să-mi țin fata la facultate” sau „Păi eu ce pun pe masă la Crăciun?”. Astfel de vorbe au titrat televiziunile în ultimele săptămâni când virusul a explodat. Disperare în sute de gospodării!

Din această cauză, PSD va pierde electoral și asta cu atât mai mult cu cât oamenii suferă în timp ce Dragnea a avut grijă să-și pună băiatul la adăpost de o pierderea financiară colosală. Scapă cine știe!

Citește și:

Traficul sufocant din Capitală a determinat-o pe Firea să-i scrie lui Dăncilă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.