Stare de urgență în Franța! Macron nu mai tolerează manifestațiile vestelor galbene. Armata va fi scoasă în stradă!

-


Preşedintele francez Emmanule Macron a dispus ca dispozitivul militar antiterorist ”Sentinelle” să fie mobilizat sâmbătă la manifestaţiile ”vestelor galbene”, pentru a proteja clădirile oficiale şi alte ”puncte fixe”, informează lefigaro.fr. Este cea mai mare mobilizare, din teritoriu, de forțe armate (civili și rezerviști), de la războiul din Algeria.

După ce sâmbăta, în al 18-lea weekend de proteste, bulevardul Champs-Elysees a fost devastat în urma violenţelor, Guvernul a impus o serie de măsuri de ”restabilire a ordinii”, printre acestea fiind interzicerea manifestaţiilor pe Champs-Elysées şi în unele cartiere ale marilor oraşe, precum şi înăsprirea contravenţiilor.

După violenţele de sâmbătă, şeful poliţiei din Paris şi alţi doi responsabili au fost demişi, guvernul reproşându-le că forţele de ordine nu au intervenit suficient de ferm, după ce până acum unii politicieni atât de dreapta cât şi de stânga au acuzat forţele de ordine că, dimpotrivă, au acţionat prea violent.

”Statul va folosi toate mijloacele, mijloace care sunt fără precedent, pentru a securiza străzile Parisului şi alte locuri”, a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, în declaraţia prin care a anunţat mobilizarea dispozitivului militar împotriva protestelor.

Începute pe 17 noiembrie ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o contestare a liderului de la Elysee şi au fost marcate de arestări masive – unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi lansatoare de gloanţe de cauciuc ”flash-ball” (LBD), acestea din urmă provocând unor demonstranţi răni oculare grave.

Deşi în ultimele weekend-uri violenţele şi participarea la proteste păreau că scad în intensitate, sâmbătă demonstraţiile au cunoscut o nouă răbufnire de violenţă, cu magazine jefuite şi incendiate pe bulevardul Champs-Elysées şi circa o sută de manifestanţi arestaţi.

Citește și:

Gest extrem al unui imigrant senegalez la Milano. „Vreau să se termine cu oamenii morţi în Marea Mediterană”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.