Statele NATO vor majora cheltuielile în domeniul apărării cu 4%

-


Miniștrii apărării din cadrul NATO au dezvăluit un nou plan de consolidare a numărului de trupe, a navelor de aviație și a celor maritime pe continentul european. Inițiativa vine în ciuda unei dispute disproporționate privind comerțul transatlantic.

Aceştia, reuniţi la Bruxelles, au încercat să renunțe la „frustrarea” privind impunerea de către Statele Unite a noi tarifele pentru exportul de oţel, axându-se astfel pe cele mai recente planuri de consolidare a trupelor NATO în Europa.

Prin urmare, în încercarea de a-şi spori prezenţa la nivel european, operaţiunea NATO numită „Four Thirties” are în plan să mobilizeze 30 de batalioane de teren, 30 de escadroane și 30 de nave de luptă în doar 30 de zile. De asemenea, planul va cuprinde aproximativ 30.000 de trupe, 300 de avioane și cel puțin 30 de nave sau submarine.

„Am decis să luăm măsuri suplimentare pentru a ne consolida securitatea în Europa, pentru a stimula apărarea și pentru descurajarea amenințărilor venite din orice direcție”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,

Acesta a respins orice idee potrivit căreia tensiunile comerciale vor umbri summit-ul NATO de la Bruxelles. „Există diferențe privind modul în care se discută anumite probleme cum ar fi comerțul, acordul nuclear cu Iranul sau schimbările climatice”, a spus el. „Există dezacorduri între aliații NATO, dar ne aflăm împreună în NATO când vine vorba de misiunea centrală a NATO … de a ne proteja reciproc”, a completat Jens Stoltenberg.

De asemenea, membrii NATO au anunţat că vor spori cheltuielile în domeniul apărării cu aproximativ 4% în 2018 faţă de anul precedent.

Miniştrii apărării din statele membre NATO s-au întâlnit la Bruxelles cu doar o lună înaintea unui summit impotant NATO în cadrul căruia urmează să anunţe hotărârea lor de a răspunde noilor ameninţări, în special din partea Rusiei, şi să reasigure SUA de voinţa lor de a cheltui mai mult pentru apărare.

Citește și: 

Dieta alimentară care creşte riscul de diabet

Ce efecte poate avea încălzirea globală asupra sănătăţii oamenilor? Avertismentul specialiştilor

Ce efecte au, de fapt, suplimentele de vitamine asupra organismului

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei! 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.