Statistica ministrului interimar al Educaţiei în ajunul deschiderii noului an şcolar: numărul şcolilor cu toaleta în curte, în scădere

-


Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz susţine că numărul şcolilor care au toaleta în curte a scăzut de la peste 2.300 în 2017 la circa 300 în 2019.

 

„Avem nişte cifre îmbucurătoare şi o evoluţie pozitivă a ceea ce înseamnă infrastructura din învăţământul din România. Adică vechea problemă care s-a discutat, a fost dezbătută, am fost criticaţi pe nedrept – pentru că toate şcolile se află în proprietatea UAT-rilor – cu toaleta în curte, din aproximativ 2.300 de şcoli aflate la nivel naţional, în momentul de faţă mai sunt, undeva, în jur de 300. Deci, cele peste 2.300 erau în anul 2017, iar în 2019, odată cu începerea anului şcolar, mai avem circa 300”, a declarat Daniel Breaz.

Astfel, din totalul de circa 18.000 de unităţi şcolare, 6.000 cu personalitate juridică, şi aproximativ 28.000 de clădiri au mai rămas 4.000 de clădiri care nu au în momentul de faţă autorizaţie de la ISU.

„Aceste probleme nu sunt neapărat din cauza faptului că nu s-a depus documentaţia sau că nu sunt îndeplinite anumite condiţii esenţiale”, a subliniat Daniel Breaz.

Pe de altă parte, el a mai spus că sunt şcoli care îşi desfăşoară activitatea în trei, patru clădiri şi, poate, doar pentru o clădire nu au autorizaţie ISU.

„Nu văd de ce într-un colegiu unde se desfăşoară activităţi de 160 de ani, Colegiul Lazăr din Bucureşti, în 2019 să discutăm despre aviz ISU, pe care colegiul respectiv nu poate să îl primească pentru că nu îndeplineşte o condiţie: distanţa de la trotuar sau de la gard până la clădire de minim 4 metri. Niciodată nu o să primească dacă această condiţie va rămâne în picioare”, a subliniat ministrul interimar al Educaţiei.

În acest context, Breaz a mai spus că sunt şcoli care nu au primit avizul sanitar de funcţionare pentru că în localitatea respectivă nu există reţea de canalizare şi nici apă potabilă.

În februarie, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice a declarat că până la finalul acestui an toate şcolilele din România vor fi dotate cu grupuri sanitare corespunzătoare.

Acesta se lăuda că prin noul program de investiţii se aloca o sumă de aproxiamtiv 10.000 de euro „pentru a pune lângă şcoli, acele containere care au baie”.

Suma cuprindea toate cheltuielile aferente unui asemenea proiect, respectiv racordurile la reţeaua de apă sau dotarea cu fosă septică, precum şi cu pasaj de trecere între şcoală şi WC, mai ales că multe dintre aceste şcoli sunt vechi şi în zonele rurale.

Citeşte şi:

2.824.594 de elevi şi copii încep luni noul an şcolar. Multe şcoli şi grădiniţe, în condiţii jalnice

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.