STENOGRAME. Ceartă ca la ușa cortului între Tăriceanu și Dan: „Sunteţi nişte hoţi şi trebuie să vă fie ruşine“

17 februarie 2017 - 15:58 -


Liderul USR Nicuşor Dan  și copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu și-au aruncat cuvinte grele în şedinţa conducerii reunite a Parlamentului din data de 1 februarie. În dialogul aprins dintre cei doi au intervenit și senatorii Cristian Ghinea (USD) și Șerban Nicolae (PSD).

Totul a plecat de la senatorul Nicolae, care s-a plâns de faptul că senatorii şi deputaţii USR l-au apostrofat pe holurile Parlamentului, în contextul adoptării controversatei OUG 13.

Dialogul aprins a apărut inițiat pe siteul „Adevărul“:

Şerban Nicolae: Domnule preşedinte, eu am fost pus într-o situaţie absolut inadmisibilă de către un grup de cetăţeni pe care nu-i cunosc. Am recunoscut pe domnul Nicuşor Dan. Am mai recunoscut una sau două persoane, pe domnul Ghinea. Am fost apostrofat cu cuvintele: „hoţii“ şi „să vă fie ruşine“. Este o grosolănie pe care eu nu o accept nimănui, o acuzaţie că aş fi furat sau că aş fi hoţ, este o abjecţie în ceea ce mă priveşte, este descalificantă. Am înţeles că s-au făcut declaraţii şi în prezenţa presei. Ele nu sunt conforme nici cu jurământul depus de parlamentari, nici cu statutul de parlamentari. Şi vreau să rămână înregistrată această menţiune a mea, rezervându-mi dreptul, în calitate şi de avocat, să acţionez aşa cum cred de cuviinţă. Dar, din punctul meu de vedere, este un lucru absolut inadmisibil. Cine nu are şapte ani de acasă ar fi trebuit să reuşească să-i recupereze până la depunerea jurământului ca parlamentar.

Călin Popescu-Tăriceanu: Mulţumesc. Domnul Ghinea.

Cristian Ghinea: Domnule Nicolae, cetăţenii aceia erau nişte parlamentari deputaţi şi senatori…

Călin Popescu-Tăriceanu: Domnule Ghinea, am o rugăminte. Aveţi microfonul, apropiaţi-l sau vorbiţi mai tare, aveţi două variante. Dacă vreţi să vă auzim, dacă vreţi să vorbiţi numai….

Cristian Ghinea: Am auzit. Tocmai, vorbesc mai tare şi în microfon. Domnul Şerban Nicolae, acei cetăţeni erau parlamentari aleşi ai României, care veneau să facă declaraţii la presă.

Şerban Nicolae: Nu vorbesc de declaraţiile la presă, domnule Ghinea.

Cristian Ghinea: Lăsaţi-mă să termin Domnul Şerban Nicolae: Nu fiţi laş.

Cristian Ghinea: Eu nu v-am întrerupt pe dumneavoastră.

Şerban Nicolae: Nu fiţi laş.

Cristian Ghinea: Eram de faţă, şi dumneavoastră aţi reacţionat foarte nervos…

Şerban Nicolae: Adică? La ce?

Cristian Ghinea: ….aducând injurii către cetăţeni.

Şerban Nicolae: La ce am reacţionat?

Cristian Ghinea: Nu ştiu la ce aţi reacţionat.

Şerban Nicolae: Aveţi proprietatea termenilor?

Călin Popescu-Tăriceanu: Am o rugăminte.

Cristian Ghinea: Nu am vrut să deschidem acest subiect. Dumneavoastră l-aţi deschis. (Discuţii în sală.) Domnule Tăriceanu, eu nu v-am întrerupt nici pe dumneavoastră, nici pe domnul Şerban Nicolae.

Călin Popescu-Tăriceanu: Am o rugăminte. Vă rog numai … Mă scuzaţi că vă întrerup. Numai o clipă. Vă dau cuvântul pe rând, dar vă rog, haideţi să nu începem un dialog de genul acesta, pentru că atunci nu se mai înţelege nimic. Şi dacă disciplina aici nu o respectăm şi nu ne respectăm între noi, îmi pare foarte rău atunci, sigur că trebuie să ne gândim cum desfăşurăm în continuare aceste şedinţe. Vă dau cuvântul şi vă rog cât mai scurt pentru că ieşim din ordinea de zi.

Cristian Ghinea: Eu am încheiat. Remarc faptul că nu mă lăsaţi să termin. Eu l-am lăsat pe domnul Nicolae. A fost un schimb de replici la care domnul Şerban Nicolae s-a purtat absolut bădărăneşte pe holurile Parlamentului.

Călin Popescu-Tăriceanu: Domnule Ghinea, eu v-aş ruga ceva. Măsuraţi-vă cuvintele. Întâmplarea a făcut că eram alături de domnul senator Nicolae Şerban. Eu am crezut că este un grup de protestatari care este în vizită pe la Parlament şi nicidecum de parlamentari. Dacă dumneavoastră vreţi să le daţi avalul colegilor mai tineri după ce aţi ocupat demnitatea de ministru şi credeţi că aşa trebuie să se comporte în Parlament, vă spun clar că faceţi o mare greşeală şi vă descalificaţi. Purtarea dumneavoastră este reprobabilă şi regretabilă, nu a dumneavoastră personal acum, ci a colegilor dumneavoastră. Cred că ar fi bine să reflectaţi. Faceţi, sigur, cum consideraţi, în funcţie de cultura politică pe care o aveţi, de educaţia pe care o aveţi şi procedaţi pe cale de consecinţă.

Nicuşor Dan: Cetăţenii la care se referă domnul senator sunt colegii noştri din Grupul USR, deputaţi şi senatori. Vreau doar să se consemneze că îmi însuşesc reproşurile pe care ei vi le aduc dumneavoastră, în întregime. Sunteţi nişte hoţi şi trebuie să vă fie ruşine. (Aplauze.)

Călin Popescu-Tăriceanu: Domnule Dan, vreau să vă întreb un lucru, aici de faţă cu toţi. Dumneavoastră îndrăzniţi să vorbiţi, care aţi primit finanţări ilegale în campania electorală şi îndrăzniţi să aruncaţi calificative la alţii?! Mie mi-ar fi jenă în locul dumneavoastră

Cristian Ghinea: Să ştiţi că asta este calomnie, domnule Tăriceanu…

Călin Popescu-Tăriceanu: Şi vă rog foarte mult, să ştiţi ceva.

Cristian Ghinea: Asta este calomnie şi v-aţi ieşit din rolul de preşedinte al acestei şedinţe.

Călin Popescu-Tăriceanu: Eu am crezut că odată cu intrarea în Parlament poate învăţaţi ceva. Văd că nu aţi învăţat nimic.

Marcel Ciolacu (senator PSD): Domnule Ghinea, vreţi să intervenim toţi sau ne respectăm?

Cristian Ghinea: Domnul Tăriceanu l-a întrerupt pe domnul Nicuşor cu o opinie politică.

Marcel Ciolacu: Domnule, vorbeşte preşedintele Senatului.

Cristian Ghinea: Nu prezidă la această şedinţă.

Călin Popescu-Tăriceanu: Să ştiţi că veţi fi tratat aşa cum trataţi pe ceilalţi. Din punctul meu de vedere sunteţi o mare decepţie, pentru că am crezut că aveţi măcar buna educaţie şi bunul simţ. Văd că nici acestea nu le aveţi. Cultură politică zero, evident.

Nicuşor Dan: Îmi permiteţi?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu vă mai permit. Nu vă mai permit, pentru că dacă este să jigniţi aici colegii din Biroul permanent, nu vă mai permit. Eu conduc şedinţa şi am să vă dau cuvântul atunci când cred eu de cuviinţă. Da?

Pe 1 februarie, adică a doua zi de la adoptarea pe ascuns de către Guvernul Grindeanu a OUG 13, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a avut un conflict, pe holurile Parlamentarului, cu parlamentari USR, afirmând că el a fost înjurat „de câţiva mitocani” care au o luptă „cu igiena personală şi morală”

„Când e adevărat ce spun cei de la USR? Mint, aşa sunt invăţaţi. Ei au o luptă cu igiena personală şi cu igiena morală. M-am trezit înjurat de câţiva mitocani, nu ştiu cine sunt. Puţin bun simţ, puţină decenţă. Mă deranjează nesimţirea, lipsa de educaţie, mă deranjează orice înseamnă lipsă de şapte ani de acasă. Indiferent cine, şi dacă ar fi colegii mei m-ar deranja lucrul ăsta, pentru că eu nu am apostrofat pe nimeni. Am aflat că domnul Dan sau cum îl cheamă a primit finanţări în contul personal şi a oprit nişte comisioane, a dat banii mai departe. Din punctul meu de vedere, este un lucru profund ilegal. Nu mi-am permis să spun în niciun fel”, a afirmat senatorul PSD.
Şerban Nicolae a fost urmat de mai mulţi parlamentari USR care îi strigau „ruşine” şi „minciună”. „Minciună! Aşa se comportă un parlamentar?”, a replicat Cosette Chichirău. „De ce minţi în halul ăsta?”, i-a răspuns Şerban Nicolae.

(FOTO: RTV)

Citește și:

Dragnea, enervat la culme de întrebările unei jurnaliste privind OUG 13


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *