Stenograme. Cum acţionau membrii reţelei care au devalizat CFR Marfă

-


Curtea de Apel Timişoara a decis că foştii directori generali ai CFR Călători Mihuţ Crăciun şi Pavel Bărculeţ rămân în arest preventive. Instanţa a respins apelurile făcute de toţi cei 11 inculpaţi din dosar aflaţi în arest preventiv, arest la domiciliu sau sub control judiciar. Inculpații spun că nu sunt vinovați și că vina este a celui care a realizat modelele de contract pentru licitație, unde nu este specificată nici calitatea și nici cantitatea fierului. Jaful din companiile de stat a devenit sport național, cu consecințe incomensurabile, susţin judecătorii.

Membrii reţelei care a păgubit CFR Marfă cu peste 6 milioane de euro foloseau un limbaj codat, asemenea marilor grupări de infractori, susţin procurorii DIICOT, citaţi de Digi24.

La ora 14.20, Tawil Abbas (patronul Remat Călăraşi – n.r.) a fost sunat de către numitul Alex Teșoi, reprezentantul Silcotub. (…) În timpul discuțiilor, cei doi au folosit sintagma „pentru greu special, 250 de dolari pe tonă” și pentru „mediu, dacă e mediu din ăla industrial… 240 dolari pe tonă!”, făcând referire la tabla obținută din valorificarea vagoanelor. Alex Teşoi a acceptat 255 pentru greu special și 180 pentru șpasn”, se arată în referatul DIICOT.

Procurorii spun că, după ce ar fi fost cumpărate de la CFR Marfă cu 120 de euro pe tonă, vagoanele ar fi fost revândute cu 255 de dolari pe tonă.

În plus, se pregătea vânzarea unui nou lot de vagoane.

La finele lunii decembrie 2016, CFR MARFĂ S.A. a scos la licitație, prin Bursa de Mărfuri, un nou lot de vagoane. Despre acest aspect, Tawil Abbas (patronul Remat Călăraşi – n.r.) a purtat mai multe discuții cu numnitul Alex Teșoi, reprezentantul Silcotub, rezultând că rezultatele licitației pot fi influențate prin neprezentarea la licitație. Rezultând că va aștepta până în luna februarie a anului 2017, când prețul cerut prin bursă va scădea”, mai spun anchetatorii.

Mihuţ Constantin Crăciun, fostul director general al CFR Marfă, Pavel Bărculeţ, director economic-financiar la data comiterii faptelor, devenit apoi director general al CFR Marfă, Daniel Ciobanu, directorul operaţiuni dezvoltare în 2016, devenit director al Departamentului vânzări – trafic şi Florin-Claudiu Enache, directorul Departamentului vagoane sunt arestaţi preventiv.

De asemenea, instanţa a dispus arestarea la domiciliu a altor şase persoane cercetate în acest dosar: Mircea Ion Maşcovescu, fost manager al Centrului Zonal de Marfă Timişoara, Mihai Mutaşcu (sucursala Banat-Oltenia a CFR Marfă), Gelu-Ioan Corodan (CFR Timişoara), George Niculescu, şeful Serviciului Exploatare Vagoane din CFR Marfă, Stănel Rădulescu (REMAT) şi Ovidiu-Dumitru Luca (CFR Cluj).

Remat Călăraşi a cumpărat cu 120 de euro pe tonă “oţel greu” rezultat din dezmembrarea vagoanelor CFR Marfă şi apoi a revândut oţelul către compania Silcotub cu 260 de euro pe tonă, se arată în referatul procurorilor.

Citeşte şi: UPDATE. Referat cu propunerea de arestare preventivă a celor 19 foşti angajaţi ai CFR Marfă. Cu cât se vindea la REMAT oţelul vagoanelor vechi

Sindicalist CFR Marfă: „Cu riscul de a ne da afară din serviciu, vă jur că noi nu vom mai face parte din nicio comisie”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *