Studenții la medicină cer o soluție urgentă în cazul amânării rezidențiatului

-


Studenţii de la medicină şi-au exprimat, vineri seara, nemulţumirea cu privire la amânarea examenului de rezidenţiat din acest an şi subliniază că în această situaţie sunt peste 8.000 de tineri de la specializări precum medicină, farmacie şi medicină dentară, solicitând o soluţie clară şi finală în perioada imediat următoare, până la votul cu privire la moţiunea de cenzură.

Mesajul a fost transmis de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) şi Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România (FSMDR).

„Dorim să ne exprimăm nemulţumirea cu privire la amânarea datei acestui examen extrem de important pentru peste 8.000 de absolvenţi din domeniul sănătăţii (medicină, farmacie şi medicină dentară). Amânarea datei şi a publicării procedurii de înscriere, a locurilor şi posturilor de concurs afectează planurile tuturor absolvenţilor care se pregătesc intens pentru examenul necesar integrării lor în piaţa muncii din România. În situaţia actuală, aceştia vor rămâne pentru o perioadă îndelungată fără posibilitatea de a se angaja, cu insecuritatea planurilor făcute în perioada următoare şi cu o incertitudine din partea sistemului în care s-au hotărât să rămână şi să profeseze, mai ales în contextul în care toţi terţii angrenaţi caută soluţii pentru încurajarea personalului din sistemul de sănătate de a rămâne în ţară”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de organizațiile studenților la medicină.

Data anunţată neoficial pentru susţinerea examenului de rezidenţiat, 8 decembrie, rămâne incertă şi nu există nicio garanţie că nu va suferi amânări suplimentare, atrag atenţia reprezentanţii studenţilor, apreciind că această situaţie a devenit „subiectul unei dispute politice, aparent fără soluţionare”, după declaraţiile făcute de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Săptămâna următoare va avea loc votul pentru o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. În urma votului moţiunii de cenzură, indiferent de rezultatul acesteia, va exista o perioadă de instabilitate politică, în care nu se va putea clarifica situaţia examenului de rezidenţiat. Ne menţinem în continuare neutralitatea politică şi dorinţa de a rămâne în afara oricărei discuţii politice, însă solicităm Guvernului României să înţeleagă importanţa soluţionării de urgenţă a acestei probleme, până în ziua votului moţiunii, pentru a nu risca o amânare ulterioară, în urma căreia ar avea de pierdut studenţii, pacienţii şi întregul sistem sanitar”, arată studenții la medicină.

Organizaţiile de studenţi de la medicină solicită, până în ziua moţiunii de cenzură, un document oficial din partea Guvernului, acceptat şi asumat de toate instituţiile statului implicate, precum Administraţia Prezidenţială, Ministerele Educaţiei Naţionale şi Sănătăţii, Parlament, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor, prin care data de 8 decembrie să devină o certitudine, care să nu poată suferi o amânare ulterioară, indiferent de rezultatul moţiunii de cenzură.

„Viitorii tineri medici, farmacişti şi medici stomatologi ai României merită să primească respectul cuvenit pentru a susţine examenul de rezidenţiat în condiţii optime şi în termenele legale respectate, fără a deveni victimele neînţelegerii instituţiilor statului român şi fără a risca să întâmpine probleme şi mai mari, dacă nu există o clarificare până în ziua moţiunii de cenzură.
Facem un apel la organizaţiile studenţeşti şi de tineret din România, la instituţiile statului şi la Universităţi să ne susţină în acest demers şi să se alăture solicitării noastre de a îmbunătăţi calitatea serviciilor de sănătate româneşti prin asigurarea unui mediu propice pentru tinerii medici şi farmacişti de a-şi construi o carieră în România”, subliniază aceștia.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a amânat, vineri, susţinerea şi organizarea examenului de rezidenţiat pentru 8 decembrie. Data la care ar fi trebuit să se defăşoare concursul era 17 noiembrie.

Citește și:

UPDATE. Examenul de rezidenţiat se amână. Dăncilă îl acuză din nou pe Iohannis: „Ignoră nevoia pe care o are România de medici”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.