Studenţii la Medicină o desfiinţează pe Pintea. „Mulţi rezidenţi rămân şomeri după ce termină rezidenţiatul”

-


Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) a reacţionat dur la planul ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, de a le impune un act adiţional la contractele de muncă rezidenţilor prin intermediul căruia să rămână să profeseze în ţară, subliniind totodată faptul că foarte mulţi rezidenţi rămân şomeri la încheierea rezidenţiatului.

Propunerea prezentată de actualul ministru al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, prin care medicii rezidenţi ar fi obligaţi să rămână în ţară pentru un anumit număr de ani nu este considerată optimă de către Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR). Chiar şi în contextul ultimelor majorări salariale din sistemul medical românesc, există numeroase motive pentru care medicii tineri aleg să părăsească România: lipsa dotărilor din spitale, oportunităţi extrem de limitate de cercetare şi dezvoltare, cât şi gărzi neplătite pentru medicii rezidenţi.
Acestea sunt doar cîteva dintre neajunsurile sistemului medical românesc ce împiedică desfăşurarea unui act medical de aceeaşi calitate cu a altor sisteme de sănătate occidentale”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de FASMR.

De asemenea, studentii la Medicina mai susţin că măsură ministrului Sănătăţii le îngrădeşte o serie de drepturi legale naţionale.

„FASMR consideră că o astfel de atitudine îngrădeşte o serie de drepturi legale naţionale, cât şi la nivelul UE. În cazul locurilor la rezidenţiat, există în continuare un deficit major între numărul de rezidenţi şi absorţia ulterioară pe piaţa muncii ca tânăr specialist, foarte mulţi rezidenţi rămân şomeri după terminarea rezidenţiatului”, a conchis preşedintele FASMR, Teodor Cristian Blidaru.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, că ar putea să îi oblige pe medicii rezidenţi să rămână în ţară un anumit număr de ani, în contextul în care salariile din Sănătate au cresc semnificativ.

Citeşte şi:

Pintea obligă rezidenţii să rămână în ţară

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.