Aspirina administrată zilnic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare este un pericol pentru sănătate

-


Un studiu amplu realizat de o echipă de cercetători britanici, care a examinat concluziile a peste o duzină de studii clinice diferite, a relevat că riscurile administrării unei aspirine pe zi pot depăși orice potențiale beneficii în cazul persoanelor care sunt sănătoase.

Incontestabil, aspirina este un medicament uimitor. Pe lângă utilizările sale uzuale, în a doua jumătate a secolului XX, a devenit cunoscută drept un medicament eficient pentru prevenirea atacurilor de inimă. Iar până la sfârșitul anilor 1980, utilizarea zilnică a fost recomandată în mod regulat de medici, în special pentru pacienții în vârstă.

În ultimii ani, siguranța acestei recomandări generale a fost pusă la îndoială de unii cercetători care sugerează că aspirina crește riscul unei persoane de a suferi evenimente hemoragice grave.

Noua cercetare a combinat date ale 13 studii, cuprinzând peste 160.000 de subiecti. Deși s-a constatat că utilizarea aspirinei a redus într-adevăr incidența evenimentelor cardiovasculare comparativ cu acei subiecți care nu au luat aspirină, a crescut și incidența cazurilor majore de sângerare.

Kevin McConway, cercetător de la Open University, neimplicat în acest studiu, a analizat rezultatele acestui studiu explicând că, din cei 10.000 de oameni sănătoși, în jur de 61 ar suferi în mod normal un atac de cord sau accident vascular cerebral fără să ia zilnic o aspirină, în timp ce noile cercetări sugerează că numai 57 ar suferi aceleași probleme dacă ar lua aspirină.

Dezavantajul administrării aspirinei constă în creșterea evenimentelor majore de sângerare, inclusiv sângerări în craniu sau sângerari majore în stomac sau intestin.

În comparație cu beneficiile potențiale de protecție, McConway sugerează că, din 10.000 de subiecți sănătoși, în mod normal, vom vedea că aproximativ 16 dintre ei suferă un eveniment de sângerare advers într-un anumit an. Acest număr crește până la 23 când se ia în considerare utilizarea aspirinei.

Concluzia generală este că, comparând riscurile cu beneficiile, aspirina poate face mai mult rău decât bine dacă o persoană este sănătoasă și nu prezintă un risc ridicat de boli cardiovasculare.

Autorul principal al noului studiu, Sean Zhang, crede că un astfel de studiu era necesar pentru ca pacienții să se decidă dacă iau sau nu aspirină în scop preventiv.

Citește și: 

O analiză de sânge ar putea anunța instalarea Alzheimer cu mult înainte de apariția primelor semne


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.