Studiu: O femeie cu cancer de sân s-a vindecat cu ajutorul unui tratament imunoterapeutic experimental

-


Un studiu publicat recent în revista Nature Medicine a arătat că un tratament experimental imunoterapeutic a vindecat o pacientă de 49 de ani care suferea de cancer de sân. Pacientei i se mai dăduseră trei luni de trăit înainte de a fi cooptată în acest studiu.

În numai câteva săptămâni, tumorile au dispărut, iar după 22 de luni, pacienta încă se mai afla în remisie completă.

Tratamentul folosit este o formă specială a ceea ce se numește imunoterapie adoptativă, potrivit News Atlas.

”Tehnica funcționează, în general, prin recoltarea celulelor imune ale unei persoane. Odată colectate, celulele sunt înarmate cu molecule de recunoaștere a cancerului, astfel încât, atunci când sunt reintroduse în corpul pacientului, se vor prinde de tumori pentru a le ucide”, spune autorul studiului.

Această formă de imunoterapie nu a dat întotdeauna rezultate. Tratamentul nu a avut succes în tratarea cancerelor epiteliale comune. Explicația este aceea că aceste tipuri de cancer tind să găzduiască niveluri mai scăzute de mutații care sunt fundamentale pentru programarea celulelor imune.

Forma specifică a acestei forme de imunoterapie ”recrutează” celule numite limfocite infiltrate de tumori (TIL). Tratamentul implică secvențierea ADN-ului și a ARN-ului dintr-o tumoare a unui pacient pentru a găsi mutațiile celulare. TIL-urile extrase de la pacient sunt apoi testate împotriva mutațiilor particulare pentru a găsi limfocite care pot recunoaște în mod specific și ataca aceste mutații.

Odată ce sunt identificate TIL-uri cele mai eficiente, acestea sunt reproduse în cantitate foarte mare înainte de a fi perfuzate înapoi în pacient. Cercetătorii au observat că tumorile dispar în mod remarcabil.

„La o aproximativ o săptămână după terapie am început să simt ceva în piept. Era tumoarea. După circa două săptămâni, tumoarea a dispărut complet”, a spus, pentru BBC, Judy Perkins, pacienta care s-a vindecat.

Steven Rosenberg, autorul studiului, susține că acest tip de tratament poate fi aplicat unei largi varietăți de tipuri de cancer.

„Toate cancerele au mutații și asta se atacă cu acest tratament imunoterapeutic. Este ironic faptul că mutațiile care provoacă cancerul se pot dovedi a fi cele mai bune metode tocmai pentru a trata cancerul”, spune Rosenberg.

În ciuda acestui succes extraordinar, este încă foarte devreme pentru a putea spune că există un tratament eficient pentru cancer, alternativă la tratamentele existente. Studiul va continua până în 2023.

Anul trecut, prima imunoterapie de acest tip a fost aprobată de către FDA.

Citește și:

Sistemul de asigurări nu a fost niciodată darnic cu stomatologia. Interviu cu dr. Florin Lăzărescu


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.