STUDIU. Tehnica Crispr, folosită cu succes în tratamentul cancerului

-


Cercetătorii americani ai Universităţii din Pennsylvania au reuşit să modifice genetic sistemele imunitare a trei pacienţi diagnosticaţi cu cancer cu ajutorul tehnicii Crispr de editare a genomului uman, fără efecte secundare. Metoda oamenilor de ştiinţă americani este o premieră în cercetarea biomedicală, cu rezultate pozitive, scrie AFP.

Un prim studiu clinic a fost publicat joi în revista Science şi reprezintă un prim pas în lupta împotriva cancerului care demonstrează eficacitatea metodei Crispr. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au utilizat Crispr, un mecanism molecular descoperit la începutul anilor 2010, pentru a suprima trei gene din anumite celule ale sistemului imunitar al pacienţilor, astfel încât aceste celule să recunoască tumorile.

Această tehnică face parte din rândul tratamentelor numite imunoterapie, care şi-a dovedit eficacitatea în ultimul deceniu, ajutând sistemul imunitar să îşi ducă la îndeplinire misiunea contra cancerului. Adesea aceasta este complementară chirurgiei, chimioterapiei şi radioterapiei, ceilalţi piloni ai arsenalului anticancer.

Imunoterapia, în special terapia CAR T, ”s-a dovedit remarcabilă pentru pacienţii care nu mai au opţiuni”, a declarat, pentru AFP, Edward Stadtmauer, medic la Universitatea din Pennsylvania, autor principal al studiului. În acest context, cercetătorii americani au recrutat trei astfel de pacienţi. Ei au prelevat limfocite T, un tip de globule albe, pe care au utilizat apoi tehnica de tăiere Crispr pentru a suprima genele care le-au împiedicat să îşi ducă la îndeplinire misiunea de recunoaştere a tumorilor.

Astfel, celulele imunitare modificate genetic au fost reintroduse în corpul pacienţilor bolnavi de cancer. Nouă luni mai târziu, aceste celule erau în continuare prezente, fără a provoca reacţii adverse grave. În cazul unui singur pacient, durata a fost chiar de un an.

”Marea întrebare la care acest studiu nu răspunde este dacă celulele modificate prin Crispr sunt eficace împotriva cancerelor avansate”,  subliniază medicul Jennifer Doudna, despre metoda Crispr.

Aceste rezultate demonstrează însă valoarea tehnicii Crispr, utilizată deja în mod experimental în cazul altor afecţiuni, spre exemplu pentru tratarea persoanelor diagnosticate cu boli de sânge. Indiferent ce se va întâmpla, Crispr este confirmată drept ”o tehnică revoluţionară”, a subliniat Stadtmauer.

Citeşte şi:

UPDATE. Epidemie de gripă în România. Rafila: „Trendul crescător al îmbolnăvirilor se va păstra şi-n săptămânile viitoare”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.