UPDATE. Trump şi-a încheiat vizita din Coreea de Sud

-


UPDATE 15.26: Preşedintele SUA Donald Trump a părăsit capitala sud-coreeană duminică seara la bordul avionului Air Force One, după încheierea unei vizite istorice în Peninsula Coreea în cadrul căreia a păşit pe teritoriul nord-coreean, o premieră pentru un preşedinte american, relatează AFP.

UPDATE 12.50: Preşedintele Donald Trump a declarat, că l-a invitat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un să viziteze Statele Unite, la scurt timp după ce a mers alături de acesta pe teritoriul Coreii de Nord, o premieră pentru un preşedinte american, scrie Reuters.

„Se va întâmpla într-o zi sau alta”, a afirmat preşedintele Trump la încheierea unei întrevederi istorice în Zona demilitarizată dintre cele două Corei. Adresându-se presei după plecarea liderului nord-coreean, Trump a anunţat că negociatori din SUA şi Coreea de Nord vor relua discuţiile în două sau trei săptămâni cu privire la programul nuclear nord-coreean.

UPDATE 10.21. Preşedintele american Donald Trump şi liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, scrie The Guardian. Aceasta este cea de a treia întâlnire dintre Donald Trump şi Kim Jong-un. Donald Trump este primul preşedinte american în funcţie care păşeşte în Coreea de Nord.

 

UPDATE 10.03: Donald Trump a devenit duminică cel de-al cincilea președinte al Statelor Unite care vizitează Zona Demilitarizată Coreeană (DMZ), însă este primul lider american în funcție care se întâlnește cu liderul suprem nord coreean Kim Jong-un la frontiera dintre cele două Corei și pășește simbolic pe teritoriul acestei țări, scrie caleaeuropeană.ro.

Ştirea Iniţială:

Preşedintele american, Donald Trump susţine că omologul său nord-coreean, Kim Jing Un vrea „într-adevăr” să aibă o întâlnire cu el, în contextul în care acesta i-a lansat o invitaţie liderului nord-coreean să i se alăture în cursul zilei la frontiera dintre cele două Corei, scrie AFP.

„Vom vedea. El vrea într-adevăr. Cred că înţeleg că (nord-coreenii) doresc o întâlnire”, a declarat Donald Trump, într-un discurs la Seul în faţa unor responsabili de întreprindere, fără să precizeze dacă liderul nord-coreean a acceptat oficial invitaţia de a veni în cursul după-amiezii „să-i strângă mâna” în Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două state coreene.

De asemenea, acesta a mai spus că preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, îl va însoţi oricum la frontieră.

Sâmbătă, Donald Trump i-a lansat o invitaţie în ultimul moment liderului nord-coreean, propunându-i să vină să îi spună „bună ziua” la această ultimă frontieră din perioada Războiului Rece.

Întâlnirea ar putea fi al treilea summit în aproximativ un an între cei doi, după strângerea de mână istorică de la Singapore, din iunie 2018. Relaţia lor întâmpină probleme din cauza denuclearizării Coreii de Nord. Washingtonul cere ca Phenianul să renunţe definitiv la programul său nuclear, în timp ce regimul comunist reclamă în prealabil ridicarea sancţiunilor internaţionale care îl vizează.

Sâmbătă, un înalt responsabil nord-coreean a considerat propunerea preşedintelui american „foarte interesantă”, dar a subliniat că nu a primit o invitaţie oficială din partea Washingtonului înainte de a confirma o eventuală întâlnire cu Kim Jong Un.

Într-un mesaj pe Twitter difuzat duminică dimineaţă, Donald Trump a confirmat vizita sa în Zona Demilitarizată, dar fără să menţioneze numele lui Kim Jong Un.

Citeşte şi:

IMAS: La alegerile parlamentare, PNL ar ieși pe primul loc

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.