Economia SUA, în preajma unei recesiuni severe. Şeful Fed: „Să ţinem sub control răspândirea virusului şi apoi să reluăm activitatea economică”

-


Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, susţine că economia americană ar putea intra într-o recesiune adâncită, dar totul depinde de modul în care se va ţine sub control răspândirea globală a pandemiei de COVID-19.

„SUA ar putea fi adâncite în recesiune, dar progresele în ţinerea sub control a răspândirii pandemiei de coronavirus (Covid-19) vor dicta când economia se va putea redeschide complet. Nu suntem experţi în pandemie…tindem să-i ascultăm pe experţi. Anthony Fauci, directorul Institutului naţional de boli infecţioase, a zis ceva de genul că virusul îşi stabileşte programul, şi mi se pare corect. În primul rând trebuie să ţinem sub control răspândirea virusului şi apoi să reluăm activitatea economică”, a declarat preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, într-un interviu acordat joi postului de televiziune NBC, potrivit Reuters.

Potrivit acestuia, Fed va face în continuare eforturi pentru a sprijini fluxul de creditare în economia americană.

„Când vine vorba de creditare, nu vom rămâne fără muniţie. Asta nu se va întâmpla. Ştim că activitatea economică va scădea probabil substanţial în trimestrul doi din 2020”, a adăugat preşedintele FED.

De asemenea, în ultimele trei săptămâni, Rezerva Federală americană a lansat măsuri fără precedent, inclusiv achiziţii de obligaţiuni, pentru a susţine economia americană şi a limita consecinţele izbucnirii pandemiei de coronavirus pe pieţele financiare. Astfel,  Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, aproape de zero, a atenuat reglementările pentru bănci şi a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectele negative ale pandemiei.

„Efectele pandemiei de coronavirus vor prejudicia activitatea economică pe termen lung şi vor afecta perspectivele economice. Pe fondul acestor evoluţii, Comitetul a decis să reducă dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 0% şi 0,25%”, arată Fed.

De asemenea, banca centrală a SUA a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichidităţile să ajungă pe pieţe şi să sprijine economia. În următoarele luni, Fed va achiziţiona titluri de trezorerie în valoare de cel puţin 500 de miliarde de dolari şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari.

Fed s-a alăturat altor bănci centrale, asigurând lichiditate în dolari instituţiilor financiare afectate de turbulenţele de pe pieţe, în contextul efectelor negative ale pandemiei asupra economiei mondiale. Rezerva Federală a SUA a încurajat băncile să utilizeze miliarde de dolari în acţiuni şi active lichide acumulate de la criza financiară pentru a-şi consolida rezervele de capital (capital buffers) în vederea sprijinirii firmelor şi a gospodăriilor afectate de epidemie.

Prin reducerea dobânzii de referinţă aproape de zero şi injectarea de 700 de miliarde de dolari în sistemul financiar, Fed a amintit de măsurile de urgenţă luate în perioada de vârf a crizei financiare. Începând din 2008, Fed a redus dobânda aproape de zero şi a menţinut-o la acest nivel şapte ani.

Citeşte şi:

Coronavirusul și politica internațională


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.