SUA vor retrage 11.900 de militari din Germania. Pentagonul îi va repoziţiona în bazele sale din Europa

-


Statele Unite vor retrage circa 11.900 de militari americani din Germania, pentru a repoziționa o mare parte dintre aceștia în bazele din Belgia și Italia, a anunțat miercuri șeful Pentagonului, Mark Esper, scrie AFP.

SUA mai intenționează să mai repoziţioneze din militarii retraşi din Germania  în Polonia și-n statele baltice, dacă se va ajunge la un acord cu aceste țări în privința statutului acestora, a subliniat secretarul american al Apărării. În schimb, coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a declarat, miercuri, că speră ca planul preşedintelui SUA, Donald Trump, de a retrage trupe americane din Germania să eşueze.

Planul, care vizează o reducere a contingentului de trupe americane din Germania de la aproape 35.000 la 25.000, „nu este în interesul securităţii Germaniei sau al NATO şi de asemenea nu are sens din punct de vedere geopolitic pentru SUA”.

„Sunt mulţi oponenţi la Washington, nu doar printre democraţi, ci şi în rândul republicanilor şi la Pentagon. Este încă posibil ca acest plan să eşueze”, a adăugat Peter Beyer.

În schimb, preşedintele Donald Trump a anunţat reducerea efectivelor americane din Germania după mai mulţi ani în care a criticat Berlinul pentru nerespectarea obiectivului de cheltuieli privind apărarea în cadrul NATO, de 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

O parte din trupele americane care vor fi retrase din Germania urmează să fie relocate în Polonia, dar o cifră exactă nu a fost făcută publică. Anunţul iniţial a surprins guvernul german. Beyer a spus că autorităţile germane au aflat despre aceasta din presă şi au aşteptat o săptămână pentru a primi mai multe informaţii, „ceea ce nu ar mai trebui să se întâmple în buna şi vitala prietenie dintre SUA şi Germania”.

În momentul de faţă, SUA îşi menţin principala lor bază aeriană pentru Europa şi Africa la Ramstein, în sud-vestul Germaniei. Aceasta este un avanpost pentru forţele americane din Afganistan şi Orientul Mijlociu.

Citeşte şi:

OMS: „Coronavirusul iubeşte toate anotimpurile”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.