Pentagon: „SUA nu au niciun beneficiu din petrolul sirian”

-


Pentagonul susţine că SUA nu vor petrolul din Siria, chiar dacă au fost trimise întăriri militare americane în estul ţării pentru a proteja câmpurile petroliere, scrieAFP.

„SUA nu au niciun beneficiu din asta. Beneficiile revin FDS”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, făcând referire la Forţele Democrate Siriene, kurzii care au luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) alături de ţări occidentale.

Potrivit acestuia, obiectivul este „de a le acorda kurzilor din regiune, Forţele Democrate Siriene, o sursă de venit şi posibilitatea de a-şi spori puterea în campania lor militară împotriva SI”.

„Prin urmare, este vorba de a împiedica SI să aibă acces şi de asemenea de a le permite kurzilor şi FDS să controleze” petrolul, a adăugat oficialul de la Pentagon.

Când SI controla câmpuri petroliere în 2015, gruparea jihadistă extrăgea 45.000 de barili pe zi, pentru un venit de 1,5 milioane de dolari pe zi care îi permitea să îşi finanţeze atentatele în ţară şi în străinătare, a reamintit la rândul său un responsabil al Statului Major american, viceamiralul William Byrne.

„Nu vom permite ca acest lucru să se mai repete”, a adăugat oficialul Statului Major al SUA.

După ce a anunţat la 6 octombrie retragerea celor o mie de militari americani încă desfăşuraţi în nord-estul Siriei, lăsând terenul liber pentru o operaţiune militară a Turciei împotriva forţelor kurde aliate ale Washingtonului în lupta antijihadistă, preşedintele american a spus că „un mic număr de soldaţi” americani vor rămâne în Siria „în zonele unde există petrol”.

Întrebat recent despre natura misiunii americane asupra câmpurilor petroliere siriene, secretarul Apărării, Mark Esper, a răspuns că este vorba de a „interzice accesul grupului Statul Islamic şi al altor actori din regiune”.

Rusia a protestat împotriva operaţiunii americane. „Ceea ce face Washingtonul în prezent – confiscarea şi plasarea sub control armat a câmpurilor de petrol din estul Siriei – reprezintă pur şi simplu banditism internaţional”, a subliniat Ministerul rus al Apărării.

Citeşte şi:

Esper: „Vom exploata potenţialul inteligenţei artificiale pentru a crea o forţă adaptată la epoca noastră”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.