Trump, între pandemia de coronavirus și alegerile prezidențiale din toamnă

-


Statele Unite se apropie în aceste zile de 100.000 de decese, iar Trump nu se poate culca pe-o ureche în plin an electoral, căci morții nu pot vota: rudele lor, măcar cele apropiate, pot. Iar aici orice fisură în strategie, orice acuzație că nu ai gestionat cum se cuvine pandemia, te poate arunca rapid la groapa de gunoi a istoriei.

Democrații au simțit bine asta și au asmuțit împotriva republicanului Trump toată puterea lor din presă (CNN, The Washington Post, The New York Times), plus redutabilul Hollywood: nu-i de ici de colo, să vezi actori precum De Niro, Brad Pitt sau Alec Baldwin însuflețiți periodic împotriva actualului președinte american precum – vorba unui președinte dintr-o altă țară – niște tonomate. Îi încurcă nu pe puțini conservatorismul pe care Trump îl susține cu virulență (chiar așa, oare ce mai face copilul lui Brad Pitt căruia i se face schimbare de sex la 13 ani?).

Evident, nici Trump nu se dă în lături din această batalie mediatică și răspunde acestei prese în stilul caracteristic: „Publicitatea în falimentarul New York Times a coborât foarte mult. Nici Washington Post nu o duce mai bine. Nu pot să spun dacă asta se întâmplă pentru că sunt surse de informații fake news la un nivel pe care puțini îl pot înțelege sau doar pentru că virusul îi bate foarte tare. Fake news-ul este rău pentru America!

Revenind la efectele pandemiei asupra Washingtonului, trebuie să remarcăm că mult mai periculoase din punct de vedere electoral, firește, decât cele o sută de mii de cadavre, sunt cele 38,6 milioane de șomeri la care a ajuns SUA azi. Ce-i drept, populația Americii este de 328 de milioane, iar economia ei este prima în lume, cu toate acestea, cei 9% reprezintă un procent îngrijorător, care va vota în majoritate împotriva lui Trump, împreună cu rudele lor.

Trump însă a avut inteligența să se folosească de această stare de fapt în interesul său politic, oferindu-le tuturor celor care au probleme în aceste vremuri un cec de peste 1000 de dolari din partea administrației de la Washington: un cadou electoral mai bun este foarte greu de imaginat! Banii primiți astfel fac parte din cel mai mare pachet de salvare din istoria SUA, pachet ce va include și subvenții și credite pentru IMM-uri, spitale și ramurile economice lovite cel mai dur de criză, precum industria aviatică.

Interesant este faptul că nici principalul contracandidat al lui Trump, democratul Joe Biden, nu o duce bine în pandemie. Dincolo de scandalurile în care este implicat (inclusiv unul recent de agresiune sexuală), acestuia îi este foarte greu să ajungă în atenția opiniei publice americane, tocmai din cauza crizei actuale: o națiune zguduită și înfricoșată face front comun cu președintele ei, așa cum se întâmplă de regulă în vremuri de criză.

Toată lumea privește spre bărbatul de la Casa Albă, iar Trump adoră și știe ce trebuie să facă în lumina reflectoarelor. El promite că țara va ieși mai puternică din această criză, pentru că SUA e SUA: cea mai puternică țară din lume, capabilă de orice.

Acestea sunt într-adevăr momentele în care Trump îndeplinește perfect unul dintre rolurile ce îi revin președintelui SUA, și anume de generator de încredere.
Cu toate acestea, Trump dorește mai mult. El știe că furia celor ce vor alege la sfârșitul acestui an poate fi îndreptată ușor către China, iar aceasta a devenit ținta perfectă a președintelui, cu atât mai mult cu cât nu a avut nicicând o părere bună despre aceasta (a se vedea războiul comercial apărut în epoca ante-covid).

Iar Beijingul se anunță un adversar care, deși întărâtat de atacurile îndreptate împotriva sa, este mai slăbit ca oricând: China nu îşi va stabili un obiectiv de creştere în acest an, a anunţat vineri premierul Li Keqiang, o decizie fără precedent pentru gigantul asiatic, care din 1990 încoace nu a stagnat niciodată. Și se pare că se poate și mai bine decât atât! Adică se poate bine îndrepta atenția electoratului american și către vechiul dușman al SUA, perfida Rusie, care în aceste momente este si ea pe marginea unei prăpăstii în care însuși Putin a fost surprins de ziariști spunând un spășit ,,nu-i vina mea’’.

Astfel, Statele Unite au anunţat ieri, din vina Rusiei, retragerea din tratatul ”Cer Deschis” ce permitea zboruri de recunoaştere pe bază de reciprocitate, punând reflectoarele pe Kremlin într-un moment cât se poate de nepotrivit pentru acesta.
Încheind într-o notă de umor, semnalăm faptul că România, partenerul strategic al SUA, a mers mult mai departe în toate cele afirmate mai sus, intrând într-un conflict cât se poate de deschis cu China, însuși ambasadorul român la Beijing distrugând cu mașina personală un autobuz comunist inamic, fiind pare-se beat turtă.

Atât am putut!

 

Citește și:

România, la confluenţa intereselor geopolitice ruso-turce din Est


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.