Lovitură pentru Ankara! SUA a recunoscut „genocidul armean”

-


Camera Reprezentanţilor a SUA a recunoscut, marţi, oficial şi cu o majoritate covârşitoare, „genocidul armean”, rezultatul unui vot fără precedent întâmpinat cu aplauze, dar susceptibil să trezească reacţii negative la Ankara, scrie AFP.

 

Este pentru prima oară când o rezoluţie similară a fost supusă votului într-o şedinţă plenară a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite. Chemând la „comemorarea genocidului armean”, la „respingerea încercărilor de asociere a guvernului american cu negarea genocidului armean” şi la educarea publicului în legătură cu aceste fapte, rezoluţia fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru şi 11 împotrivă din totalul de 435.

În momentul de faţă, „Genocidul armean” este recunoscut de aproximativ 30 de ţări, iar istoricii estimează că între 1.2 şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul primului război mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei.

În schimb, Turcia refuză utilizarea termenului „genocid” explicând că a fost vorba  de nişte masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de morţi de ambele părţi.

În aprilie 2017, preşedintele SUA, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept ”una din cele mai rele atrocităţi în masă ale secolului” fără a folosi însă termenul de genocid. În acele moment, Ankara a denunţat „dezinformarea” şi „definiţiile nepotrivite” ale preşedintelui american.

Votul din Camera Reprezentanţilor a venit într-un moment în care relaţiile bilaterale dintre SUA şi Turcia sunt reci pe fondul colaborării strânse a Ankarei cu Kremlinul şi a ofensivei militare turce din nordul Siriei. În schimb, Camera Reprezentanţilor a mai votat marţi seara, aproape în unanimitate, o rezoluţie ce prevede sancţiuni la adresa oficialilor turci care au legătură cu ofensiva din nordul Siriei. Este necesar însă votul Senatului pentru ca această rezoluţie să poată intra in vigoare.

Citeşte şi:

O primă victorie pentru premierul britanic. Camera Comunelor va organiza alegeri anticipate pe 12 decembrie


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.