Succesul vizitei lui Iohannis la Casa Albă

-


Vizita de lucru pe care preşedintele României, Klaus Iohannis a efectuat-o în Statele Unite la invitaţia omologului său, Donald Trump, reprezintă un succes de politică externă, care îi va aduce puncte electorale suplimentare în campania pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă. De asemenea, pentru Iohannis, această vizită mai reprezintă şi o încununare a luptei pentru conservarea statului de drept purtate cu guvernarea PSD-ALDE, care a avut câteva urme de iliberalism în plină a Epocă Dragnea.

Klaus Iohannis, în momentul de faţă, are prima şansă să câştige alegerile prezidenţiale în contextul în care lipseşte un candidat providenţial care să îi pună cu adevărat probleme în turul al doilea, iar întâlnirea la nivel înalt cu Donald Trump este încă un element care îi va fi extrem de util în campanie.

În cei cinci ani de mandat, Iohannis a avut, în opinia mea, succese importante în domeniul politicii externe şi apărare, în contextul în care a avut de luptat, din 2016 încoace, cu o guvernare PSD-ALDE extrem de agresivă şi axată pe anihilarea statului de drept şi, implicit, pe „castrarea” de orice prerogativă a funcţiei prezidenţiale.

Astfel, victoria referendumului pentru Justiţie şi a liberalilor în alegerile pentru PE din 26 mai i-au venit ca o mănuşă lui Iohannis în plan intern, mai ales că Liviu Dragnea „a plecat” pentru câţiva ani buni la Rahova în urma dosarului angajărilor fictive de la DAGSP Teleorman, iar Călin Popescu-Tăriceanu a căzut pradă şantajului baronilor PSD-işti din dorinţa de a fi prezidenţiabilul coaliţiei PSD-ALDE.

După acest episod, Iohannis are, practic, timpul necesar să pregătească în plan intern coaliţia de guvernare care va reforma România din temelii începând cu viitorul său mandat, 2019-2024, o perioadă încărcată în care vor fi multe probleme structurale de rezolvat, după dezmăţul bugetar şi economic din „Epoca Dragnea”.

Întorcându-ne la domeniul politicii externe şi de apărare, Klaus Iohannis a reuşit să întărească liniile directoare euro-atlantice în care România şi Polonia constituie binomul de apărare în Flancul Estic al NATO.

De asemenea, a dat startul modernizării şi echipării cu tehnică modernă de luptă a Armatei Române. S-au făcut paşi mici în acest domeniu, însă partea dificilă urmează în următorul ciclu de guvernare. Faptul că a fost primul lider politic care achiesat la dorinţa expresă a lui Trump de alocare a 2% din PIB pentru înzestrare a armatei în cadrul Alianţei i-a adus un succes de etapă care s-ar putea concretiza în ceva proiecte economice americane în ţara noastră. Dacă va avea un Guvern cu care să meargă pe aceleaşi linii directoare.

„Pot spune că a fost o nouă întâlnire foarte bună cu domnul președinte Trump, într-un moment simbolic – 30 de ani de la Revoluția din Decembrie și 15 ani de la aderarea României la NATO –, întâlnire desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă, pozitivă, care îmi dă garanția că Parteneriatul nostru Strategic va continua să se dezvolte și să se aprofundeze, în interesul direct al României și al românilor”

Chiar dacă pentru moment nu a reuşit să includă România în programul „Visa Waiver”, Iohannis a obţinut de la Trump noi garanţii de securitate împotriva ameninţărilor tot mai pregnante ale Rusiei în bazinul Mării Negre, prin sporirea numărului de militari americani de pe teritoriul ţării noastre şi cimentarea unei colaborări în domeniul militar, în condițiile în care am optat strategic pentru tehnica de luptă americană.

Cel mai probabil, Guvernul Dăncilă va căuta să îşi îndulcească relaţia cu SUA în vederea alegerilor prezidenţiale şi va efectua modificările necesare la OUG 114, ca gigantul american EXXON să continue investiţiile în gazele de la Marea Neagră, iar aceast lucru va fi încă un succes indirect al preşedintelui Klaus Iohannis.

„Sprijinul pentru aliatul nostru statornic: România este un aliat de neprețuit al NATO și sprijină SUA și eforturile de securitate regionale și globale. Se împlinesc 15 ani de când România s-a alăturat Alianței și a dovedit că este un partener puternic și îndeplinește angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. România a avut una dintre cele mai mari contribuții la misiunile NATO în Afganistan și sprijină misiunile din Kosovo, Bosnia și coaliția privind înfrângerea ISIS. Militarii noștri lucrează împreună pentru a descuraja provocările pe flancul estic al NATO”

După un asemenea mesaj, este clar că Iohannis a jucat o carte câştigătoare în ultimii doi de război hibrid cu binomul PSD-ALDE, iar Trump vrea o contrapondere la Occident, prin intermediul României, Poloniei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei.

„Unii lideri care provin din state est-europene, precum Ungaria, Polonia şi acum România au înteles, pur şi simplu, cum să discute cu Trump şi au reuşit asta prin apelul la instinctele sale iliberale”, declara Kelly Magsamen, fost consilier pe probleme de securitate în cabinetele George W. Bush si Obama, în cotidianul Washington Post.

Singura diferenţă este că Iohannis nu este un iliberal, ci un euro-atlantist care consideră legatura transatlantică fundamentală în existenţa UE şi implicit a NATO. Pentru moment, întărirea şi transformarea Parteneriatului Strategic cu SUA rămâne o victorie de etapă pentru Iohannis. De transpunerea acestuia şi-n plan economic va depinde sau nu succesul celui de-al doilea său mandat.

Nu ştiu în ce măsură va reuşi să transpună mesajul lui Donald Trump „Make Romania Great Again”, dar cu siguranţă în următorul său mandat la Cotroceni va trebui să marşeze pe restructurarea statului şi dezvoltarea economică.

Iohannis a înţeles din eşecul guvernării socialiste a PSD-ALDE că este nevoie acută de investiţii, iar prin cimentarea unei relaţii deschise cu Donald Trump ar putea reuşi să aducă o prezenţă economică consistentă a SUA în România.

După Emil Constantinescu şi Mircea Geoană, Klaus Iohannis a reuşit să obţină o deschidere importantă pe axa SUA, care, în timp, ne-ar putea aduce beneficii importante tuturor. Depinde de noua arhitectura politică de după căderea guvernării socialiste a PSD-ALDE, de criza economică şi de modul cum se vor face corecţiile bugetare. Până atunci, nu ne rămâne decât aşteptăm deznodământul unui ciclu electoral dificil.

Citeşte şi:

Ce interese servește PSD când atacă investițiile americane în România

Iohannis, primit la Casa Albă. Vizita de lucru a început

Dedesubturile vizitei președintelui Iohannis în SUA

UPDATE. Trump, despre corupția din România: „Iohannis este omul care poate rezolva această problemă”

UPDATE. Iohannis: ”Facem tot ce se poate la nivelul NATO”

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.