Spitalul din Suceava, închis din cauza infecţiei cu COVID -19. 52 de cadre medicale, plasate în carantină

-


Situaţie delicată la Spitalul din Suceava din cauza infecţiei cu COVID -19 a nu mai puţin de 52 de cadre medicale din cauza proastei organizări şi a lipsei echipamentelor de protecţie împotriva coronavirusului. De asemenea, două persoane internate în această unitate spitalicească au decedat din cauza COVID-19, iar autorităţile au închis spitalul, iar toţi medicii sunt puşi în carantină. Astăzi, este aşteptat la Suceava secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru ca să coordoneze ancheta.

Spitalul va fi dezinfectat în 48 de ore și va fi folosit apoi exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă. În Suceava vor fi trimiși medici din alte spitale din regiune.

„Ministerul Sănătății precizează că situația epidemiologică de la Spitalul Județean Suceava este în curs de evaluare. În prezent, din ordinul ministrului Sănătății, la fața locului s- a deplasat directorul Direcţiei de Sănătății Publice Iași care coordonează regiunea Moldova Nord-Est pentru a face un raport complet asupra situației. Mai mult, tot la solicitarea ministrului Sănătății, marţi, dr. Nelu Tătaru, secretar de stat va fi la Suceava pentru gestionarea situației. În prezent, din unitatea sanitară a început externarea pacienților care pot fi supravegheați medical la domiciliu, timp de 14 zile de către medicii de familie. Pacienții cu afecțiuni care necesită continuarea tratamentului într-o unitate sanitară vor fi transferați la alte spitale. Toate cadrele medicale vor fi testate pentru COVID 19, iar spitalul va fi dezinfectat”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de Ministerul Sănătăţii.

Începând din această dimineaţă, Spitalul Municipal Rădăuţi a devenit unitatea spitalicească de resort la nivelul judeţului Suceava.  Un număr de 18 medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava (6%) şi nouă asistenţi medicali (2%) au fost confirmaţi pozitiv la testul pentru noul coronavirus, toţi fiind internaţi la izolare în secţia extinsă de Boli Infecţioase, potrivit unui comunicat de presă al SJU.

Sursa citată precizează că, de la apariţia primelor cazuri de COVID-19 în România, SJU Suceava „a făcut toate eforturile şi a luat toate măsurile care au fost posibile pentru pregătirea unităţii medicale faţă de cazurile de infectare cu noul coronavirus”, respectiv intervenţii de ordin investiţional în secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie, pregătirea spaţiului pentru linia de analiză a probelor, achiziţia echipamentelor şi a materialelor necesare secţiilor pentru a fi protejate în faţa virusului, în condiţiile de dificultăţi majore create de furnizorii care se aprovizionau din China.

De asemenea, toate echipamentele care au putut fi achiziţionate în noile condiţii de pe piaţă au fost cumpărate; în punctele sensibile din spital, precum UPU, Boli Infecţioase, Pneumologie şi ATI numărul dezinfecţiilor a crescut la 3-4/zi; personalul a fost instruit şi strictul necesar a fost asigurat.

În secţia Boli Infecţioase au fost asigurate permanent combinezoane de protecţie pentru personalul de intervenţie la cazurile suspecte şi confirmate cu COVID-19.

„Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privinţa istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât şi cu o criză mondială în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie, situaţie care nu este specifică Spitalului Judeţean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijenţă din partea noastră, am făcut tot ce am putut şi am achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-am găsit pe piaţă. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alţii au reziliat contractele, deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluţii, în condiţii de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus şi în această luptă efortul trebuie să fie comun. Nici cetăţeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuşi doar împreună”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de SJU Suceava.

Citeşte şi:

Coronavirus în România. Al optulea deces, înregistrat la Craiova

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.