Yoshihide Suga, în cărţi pentru a deveni noul premier al Japoniei

-


Yoshihide Suga, aliatul premierului Shinzo Abe, a câştigat luni cu o majoritate covârşitoare alegerile interne din Partidul Liberal Democrat (LDP), aflat la guvernare în Japonia, ceea ce îi deschide calea pentru a deveni viitorul prim-ministru, în urma unui vot în Parlament programat pentru această săptămână, scrie Agerpres.

Acesta a obţinut 377 de voturi, faţă de 89 de voturi pentru Fumio Kishida, fost ministru de externe, şi 68 de voturi pentru Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării, cei doi contracandidaţi ai săi, a anunţat LDP, care a organizat un scrutin închis, limitat la parlamentari şi la reprezentanţii săi în cele 47 de regiuni ale ţării.

În acest sens, Suga va fi ales premier la votul parlamentar de miercuri, deoarece LDP are majoritate în camera inferioară a legislativului. El va asigura şefia LDP până în septembrie 2021, când urma să se încheie mandatul lui Abe. Fost şef de cabinet în timpul mandatului de aproape opt ani al lui Abe, Suga a spus că va continua strategia „Abenomics” a predecesorului său, care prevede o politică monetară ultra- relaxată, cheltuieli guvernamentale şi reforme, şi va urma o linie diplomatică centrată pe alianţa de securitate cu SUA.

De asemenea, acesta se va confrunta cu provocări interne imediate precum pandemia de coronavirus şi dificultăţile economice, dar şi cu provocări de lungă durată precum îmbătrânirea populaţiei şi rata scăzută a natalităţii. Pe plan extern, Suga va trebui să facă faţă unor provocări precum construirea relaţiilor cu învingătorul alegerilor prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie şi găsirea unui echilibru între contracararea agresivităţii maritime a Chinei şi interdependenţa economică dintre Tokyo şi Beijing.

Există speculaţii că Suga ar putea convoca alegeri anticipate pentru camera inferioară a parlamentului luna viitoare pentru a-şi creşte şansele de a câştiga un mandat deplin de trei ani ca şef al LDP la scrutinul intern de anul viitor.

Alegerile pentru camera legislativă inferioară trebuie organizate până în octombrie 2021.

Yoshihide Suga are imaginea mai mult a unui politician care acţionează în spatele scenei, şi mai puţin a unui lider de prima linie, însă a avansat în sondajele de opinie după ce şi-a anunţat candidatura pentru a-i succeda lui Abe. El a obţinut sprijinul majorităţii facţiunilor LDP.

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier japonez, şi-a anunţat demisia la sfârşitul lunii august din motive de sănătate, după aproape opt ani de mandat.

Citeşte şi:

Erdogan, un nou avertisment pentru Macron: ”Nu aţi terminat să aveţi probleme cu mine!

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.