Summitul NATO de la Bruxelles. Trump, decis să impună plata unor arierate statelor care nu alocă 2% pentru Apărare

-


În ajunul summitului NATO de la Bruxelles, preşedintele SUA, Donald Trump a acuzat statele din Alianţă care au deficienţe în cheltuielile destinate Apărării şi a sugerat că acestea trebuie să plătească arierate Washingtonului.

„Numeroase ţări din NATO, pe care suntem aşteptaţi să le apărăm, nu numai că nu-şi respectă angajamentul de 2% (care este scăzut), dar de mai mulţi ani sunt deficiente în plăţile lor pe care nu le efectuează. Vor rambursa Statele Unite?”, a scris pe Twitter Donald Trump care le cere constant partenerilor europeni din NATO să-şi majoreze cheltuielile militare pentru respectarea angajamentului de a le creşte la nivelul de 2% din PIB în 2024.

În schimb, Senatul american a adoptat marţi o rezoluţie în favoarea NATO, care are un caracter nonlegislativ, fiind adoptată cu 97 de voturi pentru şi două voturi împotrivă.

Analiştii văd această măsură a Senatului SUA drept o mustrare la adresa preşedintelui american Donald Trump, care a criticat constant NATO, considerând Alianţa drept  o organizaţie desuetă.

Solicitarea liderului de la Casa Albă ca toate ţările membre NATO să-şi respecte angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru Apărare este totuşi susţinută în SUA. Cererea preşedintelui american nu este de dată recent şi reprezintă un ecou al apelurilor fostului preşedinte Barack Obama şi secretarului general al NATO.

În acest sens, cele 29 de ţări membre NATO s-au angajat să aloce cel puţin 2% din PIB pentru cheltuielile lor de Apărare, obiectiv având drept termen anul 2024.

Astăzi, doar patru state (Grecia, Estonia, Marea Britanie şi SUA) au atins acest nivel, iar alte patru – Lituania, Letonia, Polonia şi România – vor ajunge la el până la sfârşitul anului, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Acest dezechilibru îl nemulţumeşte profund pe Donald Trump, care consideră anormal ca Germania, prima economie europeană, să aloce apărării numai 1,24% din PIB.

Acesta a avertizat încă de săptămâna trecută că summitul NATO organizat miercuri şi joi la Bruxelles riscă să fie tensionat ca urmare a problemei partajării cheltuielilor de Apărare între statele membre ale Alianţei.

În acest sens, Donald Trump a spus chiar că întrevederea sa cu Vladimir Putin, la 16 iulie, la Helsinki, ar putea fi mai uşoară decât reuniunea NATO.

Citeşte şi:

Ce a discutat premierul Dăncilă cu oficialii de la Bruxelles

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.