UPDATE. CCR a respins sesizarea PSD pe buget. Ciolacu: „Nu am vrut să blocăm ţara”

-


UPDATE 15.52: Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susţine că nu a dorit să blocheze ţara prin contestarea pe fond a Legii bugetului la Curtea Constituţională, ci să împiedice „precedentul generat de iresponsabilitatea lui Orban”.

Potrivit acestuia, Guvernul Orban a deschis în decembrie o cutie a Pandorei prin asumarea bugetului de stat pe 2020.

„Spre deosebire de PNL, noi am dat dovadă de responsabilitate. Nu am vrut să blocăm ţara prin contestarea pe fond a bugetului, ci să împiedicăm precedentul deosebit de periculos generat de iresponsabilitatea lui Orban”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

 

Ştirea Iniţială:

CCR a respins miercuri sesizarea depusă de președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Teodor Melșcanu, privind adoptarea bugetului de stat 2020 prin angajarea răspunderii Guvernului Orban, potrivit unor surse constituţionale, citate de postul Digi 24.

 

CCR a discutat, miercuri, sesizările privind un conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea. Pe 23 decembrie, Curtea a anunţat că a fost sesizată cu cererile de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament cu privire la legile bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care au fost formulate de către preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Atunci, în ziua în care premierul Orban și-a angajat răspunderea pe cele două acte normative, Marcel Ciolacu şi Teodor Meleşcanu au sesizat la CCR un conflict constituțional între Parlament și Guvern, susținând că bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale nu pot fi adoptate fără dezbatere parlamentară. În acest sens, preşedintele executiv al PSD susţinea că este fără precedent în Europa ca un buget să fie adoptat fără dezbatere parlamentară, menționând că de la Ceaușescu nu și-a permis nimeni în România așa ceva.

„Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a răspunderii de către Guvernul României şi de către Orban, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca şi conflict constituţional, la CCR. Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, arăta Marcel Ciolacu.

Ştire în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.