TABELE. Anul nașterii și vechimea în muncă dictează ieșirea la pensie

-


În proiectul legii pensiilor adoptat recent de Senat se menţionează o aplicare etapizată și astfel legea îşi va produce efectul cel mai devreme în 1 Septembrie 2019 prin schimbarea valorii punctului de pensie de la 1.100 lei la 1.265 lei.

 

Anul acesta a fost o majorare a punctului de pensie de la 1000 la 1100. Anul viitor e prognozat să fie la 1265 lei, în 2020 – 1775 lei, 2021, punctul creşte la 1875, dar deja acolo se intră pe VPR, pentru că în cei doi ani se calculează cele 5 milioane de dosare și se va putea intra pe noua formulă, care e foarte aproape de perfecțiune, pentru că nimeni nu pierde, toți câștigă, dar ne permite să reglăm inechitățile din legea pensiilor. De exemplu, trei profesori, două femei și un bărbat, care aveau același stagiu de 35 de ani, în aceleași condiții, una dintre femei are pensie de 1450 lei, alta de 1650, bărbatul de 1250. E clar că existau diferențe între persoanele care au avut și aceleași venituri și au lucrat același număr de ani. Pe noua formulă, toți trei, din 2021, vor avea pensie de 3.000 de mii lei.

Pensiile cresc până în 2021, dar abia atunci se aplică noua formulă, pentru că până atunci nu avem posibilitatea tehnică de a recalcula 5 milioane de pensii”, declara fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu la Digi24 în luna septembrie.

Dacă forma finală a proiectului legii nu se va schimba la Camera Deputaţilor, vom putea vedea efectul noii legii a pensiilor intrate integral în vigoare cel mai devreme din 1 Septembrie 2021.

Proiectul legii pensiilor, în forma adoptată de Senat, poate fi consultat aici

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.