Moţiunea de cenzură a PSD, „o formă fără fond” în plină pandemie? Stelian Tănase: „Ţinta domnului Ciolacu este să devină preşedintele partidului şi să rămână în opoziţie”

-


De la începutul pandemiei de coronavirus în România, liderii social-democraţilor s-au agăţat de moţiunea de cenzură şi de un atac la baionetă în Parlament pe orice iniţiativă legislativă a guvernării liberale pentru a-şi menţine publicul ţintă în goana după voturi. Fără să le pese de efectul pervers al pandemiei în rândul românilor, liderii social-democraţilor au o strategie falimentară, de-a dreptul cinică, care se va întoarce împotriva acestora în momentul în care explozia de infectări şi decese nu va mai putea fi ţinută sub control. Marcel Ciolacu nu este încă preşedintele plin al PSD în lipsa marelui Congres, iar aripa dragnistă din partid i-a adus un contracandidat pe măsură, dornic de revanşă după mazilirea acestuia în iarnă, în persoana lui Eugen Orlando Teodorovici.

Dacă se vor dovedi adevărate scenariile scurse în spaţiul public potrivit cărora vom asista la o explozie de infectări şi decese în rândul populaţiei până la 15 septembrie, cine îşi va asuma tragedia colectivă şi va plăti politic preţul dezastrului dacă se vor mai organiza alegerile locale pe 27 septembrie? Au liderii PSD curajul să îşi asume o criză politică, economică şi sanitară în toamnă dacă vor dărâma guvernarea liberală?  Un răspuns este greu de dat în momentul de faţă întrucât  Ciolacu şi acoliţii săi au mizat pe un calcul cinic care s-ar putea să nu le aducă voturile scontate întrucât guvernarea liberală a gestionat bine prima perioadă a pandemiei deşi preşedintele României s-a retras prea repede din această acţiune odată cu expirarea stării de urgenţă pe 15 mai.

În momentul de faţă pentru PSD nu este o problemă moţiunea de cenzură întrucât poate să dărâme oricând guvernarea liberală, ci asumarea guvernării şi a efectelor pandemiei. Pentru a continua spectacolul intern şi a menţine activ publicul ţintă, PSD a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernării liberale la mijlocul lunii august. Miza ar fi reprezentată de un guvern naţional care să organizeze alegerile locale şi parlamentare asta dacă pandemia nu ne va întoarce din nou la starea de urgenţă.

”În mod normal, moţiunea de cenzură ar trebui să se întâmple destul de repede. Deci, undeva probabil că la mijlocul lunii august ar trebui să avem această moţiune de cenzură. Noi am sperat să nu fim obligaţi să depunem moţiune de cenzură în stare de alertă, dar această prelungire constantă fără votul Parlamentului a stării de alertă poate să aibă această justificare din păcate pentru Guvern, aceea de a se ţine de poziţiile pe care le au”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.

În acest sens, politologul Stelian Tănase a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că Marcel Ciolacu nu doreşte să revină la guvernare întrucât miza acestuia este devină preşedinte plin al PSD la Congres. De asemenea, acesta a mai spus că Ciolacu vrea să dea marea bătălie în alegerile parlamentară din postura de lider al social-democraţilor.

sursa foto: B1

„Depinde ce analiză îşi vor face. Dacă PSD-ul depune acum moţiunea de cenzură, s-ar produce instabilitate şi chiar o criză de măcar o săptămână ca la orice moţiune, va avea o mare problemă. Să nu uităm că la sfârşit de septembrie avem alegeri locale şi va câştiga acel partid care va da impresia de ordine şi stabilitate. Domnul Ciolacu are propria sa problemă în partid. Acesta gesticulează ca să îşi convingă militanţii să îl aleagă preşedintele partidului. Toate gesturile sale trebuie să le înţelegem în această cheie, pentru că vrea să facă pe vijeliosul, radicalul, dar eu cred este doar o gesticulare. Ciolacu este un lider slab, care nu are forţă în partid, iar putere este disputată de rivali. Este o grupare puternică de „dragnişti” care îl contestă şi după discursul său împotriva acestora, s-au regrupat în jurul Olguţei Vasilescu şi a lui Codrin Ştefănescu. Văd că  acum l-au împins în faţă pe Teodorovici, iar Ciolacu are o mare problemă”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, politologul Stelian Tănase.

Potrivit acestuia, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, îşi doreşte să devină preşedintele plin al PSD pentru a da marea sa bătălie în alegerile parlamentare.

„Când îl vedeţi că face declaraţii sau iese în public intempestiv, să vă gândiţi că vrea să mai obţină puncte la Congres, care se va face anul acesta, anul viitor sau poate peste cinci ani ca să fie preşedinte plin. Asta este problema lui. Va conta ce prioritate are el pe agendă: vrea să răstoarne Guvernul sau vrea să fie şeful partidului. Vrea să câştige alegerile locale sau nu ştiu ce. Eu cred că ţinta lui este să devină preşedintele partidului şi să rămână în opoziţie. De asemenea, i-ar conveni să piardă alegerile locale, dar să fie şeful partidului şi să dea marea bătălie a vieţii lui în alegerile parlamentare. Asta ar prefera el. La alegerile locale, PSD-ul pleacă favorit. Are o reţea de 55 % de primari în ţară şi îşi poate organiza eficient alegerile în mai mult de jumătate din localităţile României. Celelalte partide au restul de 45%. De pe această poziţie, pleacă Ciolacu”, a adăugat politologul Stelian Tănase.

„Guvernul a câştigat bătălia în privinţa pandemiei şi s-a descurcat cumva bine”

Acesta a mai spus că liberalii nu trebuie să privească alegerile locale drept un pariu câştigat întrucât PSD stă bine în teritoriu unde are o întreagă reţea de primari şi primării.

„De asemenea, nu trebuie să le privim ca un pariu câştigat dinainte de PNL întrucât văd că unii liberali şi propagandişti, ziarişti, că privesc alegerile locale ca pe un marş triumfal al liberalilor. Este o capcană. PSD-ul stă bine în şa pentru alegerile locale, iar PNL-ul va avea o luptă grea de dus. Va trebuie să se mobilizeze exemplar în alegerile locale. Mai este o necunoscută: ce rol va juca pandemia în aceste alegeri? Asta este o necunoscută în ecuaţie, care ar putea bascula orice tip de calcule. Chestiunea este în România profundă unde este electoratul captiv al PSD -ului, în regiunile roşii din ţară: Moldova şi sudul Munteniei”, a adăugat Stelian Tănase.

În opinia acestuia, este greu de prevăzut modul în care pandemia va schimbul votul în alegerile locale întrucât nimeni nu ştie efectul panicii.

„Vom avea un electorat neatins de pandemie care va vota liniştit cu PSD-ul ca până acum? Sau sperietura asta cu pandemia va schimba votul? Cred că nu ştie nimeni. Efectul pandemiei asupra alegerilor locale nu putem să-l neglijăm şi cred că avem mai multe Românii, pe provincii, generaţii, nivel de dezvoltare, iar în funcţie de asta reacţiile la pandemie vor fi diferite”, a conchis Stelian Tănase.

Orban: „Guvernul şi-a făcut datoria cu devotament, cu dedicare, cu spirit de sacrificiu”

În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat luni că moţiunea de cenzură anunţată de PSD un are niciun temei serios, pentru că Guvernul şi-a făcut datoria cu devotament şi cu dedicare. De asemenea, acesta susţine că ar fi un act politicianist care nu ar avea decât efecte negative asupra democraţiei în România.

”Nu văd niciun temei serios pentru depunerea acestei moţiuni de cenzură. Guvernul şi-a făcut datoria cu devotament, cu dedicare, cu spirit de sacrificiu, de dimineaţă până noaptea suntem pe linia frontului, de luni bune, şi mi se pare că ar fi un act politicianist care nu ar avea decât efecte negative asupra democraţiei în România şi mai ales a capacităţii instituţiilor statului de a face faţă provocărilor epidemiei şi provocărilor relansării economice”, a adăugat premierul.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, duminică, că la jumătatea lunii viitoare ar urma să fie depusă moţiunea de cenzură la adresa actualului Executiv. Potrivit acestuia, PSD susţine ideea unui guvern de uniune naţională care să organizeze cele două runde de alegeri programate pentru acest an, dar nu exclude nici ideea unui guvern politic.

”Sperăm să avem cât de curând un alt Guvern pentru că, din păcate, toate semnalele pe care le-am tras şi toate problemele pe care şi media şi noi le-am adus la cunoştinţa publică nu au făcut din acest Guvern un guvern mai performant, deci singura soluţie este ca acest Guvern să plece acasă”, a subliniat liderul PSD.

De asemenea, acesta  a mai spus că moţiunea de cenzură ar urma să fie dezbătută în luna august.

”În mod normal, moţiunea de cenzură ar trebui să se întâmple destul de repede.  Deci, undeva probabil că la mijlocul lunii august ar trebui să avem această moţiune de cenzură. Noi am sperat să nu fim obligaţi să depunem moţiune de cenzură în stare de alertă, dar această prelungire constantă fără votul Parlamentului a stării de alertă poate să aibă această justificare din păcate pentru Guvern, aceea de a se ţine de poziţiile pe care le au”, a conchis Lucian Romaşcanu.

Citeşte şi:

O nouă rundă de negocieri la Summitul pentru relansarea economică post-pandemie de la Bruxelles. Miza: distribuţia subvenţiilor de 390 miliarde euro


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.