Tăriceanu, un „Rege Gol”, umilit de PSD şi trădat de Meleşcanu

-


Decizia lui Călin Popescu Tăriceanu de a rupe coaliţia de guvernare cu PSD, sub pretextul că nu a fost susţinut la prezidenţiale, s-ar putea să îi încheie definitiv cariera politică, după ce anterior a mai primit un semnal dur şi din partea electoratului pe 26 mai, când ALDE nu a reuşit să treacă pragul electoral. Şi cum lucrurile rele vin uneori în cascadă, liderul ALDE este astăzi pe cale să îşi piardă şi „partiduleţul plămădit la căruţa PSD-ului în anii de glorie ai Epocii Ponta”, prin trădarea lui Teodor Meleşcanu şi a lui Daniel Zamfir.

 

Tăriceanu şi-a făcut nişte calcule greşite încă din vremea lui Liviu Dragnea, deşi nu avea nici atunci garanţia că baronii din PSD îi vor sprijini o candidatură comună în alegerile prezidenţiale din această toamnă. După arestarea lui Dragnea şi propulsarea în prima linie a Vioricăi Dăncilă, Tăriceanu a mai sperat „într-o minune”, dar aceasta nu a mai venit în ciuda criticilor sale acide cu privire la programul de guvernare de la mijlocul acestei veri.

Pentru PSD, Tăriceanu nu a fost niciodată o problemă în contextul în care baronii din jurul Vioricăi Dăncilă au apelat la tot felul de promisiuni şi combinaţii subterane, pentru a-şi mai asigura câteva luni bune de guvernare, şi implicit contracte grase de la bugetul statului.

Astfel că, prima lovitură pe care a primit-o luni după amiază Călin Popescu Tăriceanu a fost chiar din partea amicului său de partid, „diplomatul sub acoperire”, Teodor Meleşcanu.

„Am înțelesc că astăzi în cadrul grupului PSD s-a adoptat decizia de a-mi susține candidatura. Merg acum și la colegii mei de la Senat să discut și cu ei (…) E o propunere pentru cei care cred că e nevoie la conducerea Senatului de un om echilibrat si cu experiență”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Pus în faţa faptului împlinit, Tăriceanu s-a arătat surprins şi depăşit de situaţie întrucât pentru funcţia de preşedinte al Senatului erau foarte mulţi doritori în curtea PSD-ului, printre care îi amintim pe: Ecaterina Andronescu, Nicolae Moga, Titus Corlățean sau Robert Cazanciuc.

„Am avut aseară o discuție cu domnul Meleșcanu, care nu mi-a spus absolut nimic despre o astfel de intenție, în așa fel încât să se lase impresie din partea mea că l-aș bănui pe domnul Meleșcanu de o astfel de intenție”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Trădat de Meleşcanu şi de o parte din fidelii săi din ALDE, care nu vor să piardă banii guvernării, Tăriceanu este un „Rege Gol”, într-un partiduleţ care se află în pragul desfiinţării. Practic, baronii PSD l-au prins într-o capcană din care va ieşi şifonat şi cel mai probabil va obligat să se pensioneze de pe scena politică.

Dacă Teodor Meleşcanu va fi numit totuşi preşedinte al Senatului de către PSD, Tăriceanu va fi pus în situaţia ingrată de a nu-l putea să-l excludă din ALDE întrucât grupul de la Senat s-ar desfiinţa, iar alianţa cu Ponta ar fi istorie. În momentul de faţă, Tăriceanu are 7 senatori aleşi cu Meleşcanu, şi se află la limită în ceea ce priveşte funcţionarea grupului parlamentar.

Şi ca umilinţa să fie şi mai mare, surse politice au precizat că i se pregăteşte  mazilirea de la şefia ALDE întrucât nu toată lumea tolerează alianţa cu Victor Ponta. PSD a reuşit să-l lucreze pe Tăriceanu la Senat, iniţial prin intermediul lui Daniel Zamfir, şi mai apoi cu ajutorul lui Teodor Meleşcanu, „un nemuritor al politicii şi regimurilor politice din 1966 şi până în prezent”.

Scopul PSD este acela de a-și asigura numărul necesar de voturi pentru trecerea Guvernului prin Parlament. Odată cu propunerea lui Meleșcanu, social democrații se așteaptă să câștige cel puțin 6 voturi din cele 11 de la ALDE. Astăzi, în ALDE, se va da o nouă bătălie pentru debarcarea lui Tăriceanu şi a fidelilor săi, miza grupării anti-Ponta fiind convocarea unui Congres extraordinar.

În ALDE a început de luni o luptă dură pentru putere între tabăra celor care se opun alianței cu Pro România și cei care merg împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, însă după trădarea lui Teodor Meleșcanu mai multe surse din partid susțin că vocile celor nemulțumiți de ultimele decizii luate de președintele ALDE vor fi din ce în ce mai numeroase.

Până când vom avea un deznodământ asupra războiului intern din ALDE, Călin Popescu Tăriceanu va rămâne cu amintirea perioadei când PSD a făcut scut în jurul său şi l-a scutit de o urmărire penală care părea iminentă.

 

Indiferent de sorţii alianţei cu Pro România, Tăriceanu este asemeni unui „Rege Gol”, care se apropie cu paşi repezi de pensionarea de pe o scenă politică, unde a vândut, a cumpărat şi a trădat.

Citeşte şi:

Demisia Danei Gîrbovan din magistratură, în dezbaterea plenului CSM

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.