UPDATE. SURSE. De la 1 iulie, fără măsuri de relaxare

-


UPDATE 14.16: Şedinţa Grupului tehnic s-a terminat, iar experţii au propus ca de la 1 iulie să nu se mai ia alte măsuri de relaxare în contextul infectărilor cu COVID-19 din ultimele zile, potrivit unor surse, citate de postul Digi 24.

Ştirea Iniţială:

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat, că există posibilitatea introducerii carantinei în anumite localităţi din ţară dacă ritmul de infectare va creşte în ritm alert. De asemenea, acesta a mai spus că trebuie făcută o analiză în ceea ce priveşte turismul de pe Valea Prahovei şi litoral,în contextul în care măsurile de protecţie anti-COVID 19 se respectă cel mai puţin.

”Nu discutăm de carantina locurilor de vacanţă, discutăm de agenţii economici care ar trebui să respecte regulile şi precauţiile care au fost stabilite”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, duminică seară, la postul Digi 24.

Potrivit acestuia, de trei zile s-a văzut că jumătate din cazurile noi de infectare cu coronavirus sunt în  Argeş, Prahova şi Bucureşti.

”Trebuie să facem o analogie şi să vedem ce înseamnă tot turismul pe Valea Prahovei sau ce înseamnă apoi litoralul, în care vine populaţie din toată ţara şi se reîntoarce apoi în toată ţara, făcând o transmitere comunitară în localităţile lor”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, acesta a mai spus că în acele zone turistice se respectă cel mai puţin regulile şi atunci trebuie reevaluate controalele la agenţii economici şi judeţele de unde vin aceste persoane.

Întrebat dacă se poate ajunge până la carantinarea locurilor de vacanţă, Nelu Tătaru a răspuns: ”Nu discutăm de carantina locurilor de vacanţă, discutăm de agenţii economici care ar trebui să respecte regulile şi precauţiile care au fost stabilite în măsura în care acele norme nu sunt respectate, atunci se vor lua măsuri la acei agenţi economici”.

”Nu este intenţia noastră să ne transformăm în stat poliţienesc, dar acele reguli, odată cu relaxarea, cu redeschiderea activităţilor economice au fost însuşite, şi-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Mă repet, cei care au participat alături de noi la redeschiderea şi au fost de acord cu regulile, să le respecte. La o relaxare pe care ne-am asumat-o toţi, şi Ministerul Sănătăţii, şi Guvern, şi activitatea economică în discuţie, ar fi trebuit să nu ajungem aici”, a arătat Nelu Tătaru.

De asemenea, acesta a mai spus că focarele existente sunt gestionate în acest moment, dar ”apariţia la un moment dat într-o comunitate, într-o localitate a mai multor cazuri, vor impune nişte măsuri acolo”.

Întrebat dacă este vorba despre restricţii de circulaţie în localitate, Nelu Tătaru a răspuns: ”Deocamdată nu este necesar, dar odată cu evoluţia nefavorabilă ne gândim şi la acest lucru”.

„Deocamdată, vedem că, deşi măsurile de relaxare pe care le-am luat au fost prudente, relaxarea a fost făcută pe baza evaluărilor de risc epidemiologic, la 15 zile, încă avem un număr mare de infectări şi este oarecum îngrijorător că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată ţara, ceea ce arată că virusul e prezent în comunitate în aproape toate judeţele”, a afirmat Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști la ce ar trebui să ne aşteptăm de la 1 iulie.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că scopul autorităților este de a eficientiza anchetele epidemiologice pentru cazurile depistate.

”Din cauza asta trebuie să luăm măsuri foarte rapide legate de anchetele epidemiologice, izolarea celor care au luat contact cu persoanele diagnosticate. Va trebui ca toate organele de control să fie mobilizate la maxim pentru a fi asigurată respectarea regulilor impuse pentru protejarea sănătăţii oamenilor”, a conchis premierul.

Citeşte şi:

Criza economică nu a trecut, ci abia începe


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.