UPDATE Ce post TV se va închide de luna viitoare

-


UPDATE Postul TVR News va fi închis de luna viitoare, iar Direcția Știri și Departamentul Emisiuni și Știri Sportive vor fi comasate, pentru a limita cheltuielile de funcționare ale TVR, se arată într-un comunicat transmis marți AGERPRES de televiziunea publică.


Consiliul de Administrație (CA) al TVR se întâlnește marți în contextul în care ANAF a blocat, luni, conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv), având în vedere datoriile pe care postul public le are la bugetul de stat și faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, preşedintele – director general al TVR, instituţia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat pe o perioadă de şapte ani. Situația creată ar putea duce la suspendarea temporară a activității televiziunii publice, informează Mediafax.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care veniturile au fost de  544,2 milioane de lei şi cheltuieli de 625,8 milioane de lei.  Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, recunoștea atunci că TVR se află într-o situaţie financiară extrem de critică, iar conducerea Televiziunii Române a transmis inclusiv către ANAF propuneri de redresare.

„În această perioadă foarte dificilă, conducerea TVR a fost nevoită să prioritizeze cheltuielile în funcţie de interesul telespectatorilor, conform misiunii publice a Televiziunii Române. În contextul datoriilor imense pe care le are TVR, soluţia actualei conduceri a fost să rezilieze contractele emisiunilor scumpe şi să încerce să reducă cheltuielile de producţie (…)”, spunea, la momentul respectiv, Stelian Tănase.

Conturi blocate și în 2012

Situația financiară dificilă în care se zbate postul public de televiziune nu este o noutate. ANAF a mai blocat conturile SRTv în mai 2012, din cauza datoriilor acumulate din 2005 până la finalul lui 2011. În iunie 2012, Guvernul a aprobat procedura prin care ANAF a deblocat pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice. Ulterior, în baza unui memorandum aprobat de Guvern, datoriile SRTv au fost eşalonate pe o perioadă de şapte ani.

Raport negativ de la Parlament

În 12 mai, Comisiile reunite pentru Buget finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat un aviz negativ contului de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014.

Avizul negativ ar fi trebuie să reprezinte primul pas privind demiterea lui Stelian Tănase din funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Însă, în mod surprinzător, Tănase rezistă în fruntea postului public. De altfel, acesta declara la un moment dat că nu mai are nicio emoție privind debarcarea sa din fruntea postului public:

Stelian Tănase declara atunci că nu are nicio emoție cu privire la debarcarea sa din fruntea postului public și că preluarea televiziunii de către PSD este „obligatorie“. ”Mandatul mediu al unui director şi al consiliului de administraţie este cam de un an şi jumătate. Anul jumate s-a făcut, e momentul să se schimbe. În situaţia în care, în Parlament, PSD-ul domină copios, defilează «en fanfare» cu tot ce propune – aritmetic vorbind, opoziţia este slabă, nu poate să facă faţă unui asemenea tăvălug şi pentru că, îmi spunea cineva de la vârful PSD, că începe campania şi încep să se organizeze. Preluarea Televiziunii de către PSD este absolut obligatorie, aşa că nu este nicio surpriză. Este ca în «Cronica unei morţi anunţate», «cronica unei destituiri anunţate». Nu este ceva nou şi o tratăm aşa cum se cuvine, cu relativismul bucureştean ştiut. Deci eu vreau să fiu dat afară de către PSD. Este o glorie. Ies cu steagul sus, nu? Deci asta mi se pare foarte bine şi face parte din portretul meu de intelectual, de om care de 25 de ani duc nişte campanii, nişte bătălii – am fost implicat în foarte multe episoade din istoria contemporană a României -, aşa că face parte din asta. Se potriveşte cu CV-ul meu foarte bine, să fiu dat afară de PSD”, preciza, ironic, Stelian Tănase.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon