UPDATE. Tensiuni la summitul NATO de la Bruxelles. Trump, mulţumit de sporirea alocărilor pentru Apărare

-


UPDATE 14.05: Preşedintele SUA, Donald Trump a declarat, joi, că este mulţumit de „progresul extraordinar” obţinut de NATO în privinţa majorării alocărilor pentru Apărare.

 

Summitul NATO de la Bruxelles a început într-o atmosferă tensionată în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump le-a cerut membrilor Alianţei să crească cheltuielile pentru Apărare la 4% din PIB, deşi cele 29 de state membre au optat pentru 2 % până în 2020.

Preşedintele Donald Trump este de părere că SUA cheltuie prea mult pentru apărarea aliaţilor europeni în contextul în care ţinta membrilor Alianţei este alocarea a 2% din PIB pentru acoperirea cheltuielilor de Apărare.  În acest sens, liderul SUA le-a cerut partenerilor Alianţei să îşi sporească alocările pentru Apărare la 4 % din PIB, ceea ce a stârnit nemulţumirea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Mai întâi, ar trebui să ajungem la 2%”, a declarat Jens Stoltenberg, adăugând că opt dintre cei 29 de aliați au îndeplinit  deja această țintă.

Potrivit acestuia, noua ţintă impusă de Donald Trump de 4% din PIB aliaţilor  este mai mare decât cheltuielile SUA pentru Apărare, care a alocat anul trecut circa 3,57 % din PIB.

În schimb, surse de la Casa Albă citate de Reuters au precizat că reacţia  lui Trump a fost mai degrabă un îndemn pentru ca liderii să-și sporească cheltuielile în domeniul Apărării.

Pe fondul acestor tensiuni deja existente în cadrul Alianţei, Donald Trump şi-a anulat joi întreaga agendă de întâlniri bilaterale, urmând să plece vineri la Londra.

Astăzi, Donald Trump urma să discute  şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis în contextul în care România are drept ţintă sporirea prezenţei  militare a Alianţei la Marea Neagră.

De asemenea, Klaus Iohannis a susţinut miercuri că nu se poate accepta ideea că unii contribuie şi alţii să beneficiază de securitate în cadrul Alianţei.

„România, încă de acum câțiva ani, a avut poziția pe care am reafirmat-o. România nu mai e un simplu receptor de securitate. România a înțeles că în NATO beneficiezi de protecție, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate”, declara Klaus Iohannis.

În această atmosferă tensionată, Donald Trump a pus la zid şi Germania căreia i-a reproşat faptul că s-ar afla sub controlul Rusiei întrucât depinde de gazul rusesc în proporţie de 60-70 %.

„Suntem al doilea cel mai mare furnizor de trupe, cea mai mare parte a capacităţii noastre militare este în slujba NATO şi în acest moment avem un angajament puternic în Afganistan, unde, de asemenea, apărăm interesele Statelor Unite”, a replicat cancelarul Angela Merkel.

Pe fondul acestor tensiuni deja existente în cadrul Alianţei ca urmare a poziţiilor dure ale preşedintelui SUA, Donald Trump cu privire la cuantumul cheltuielilor pentru dezvoltarea noilor capabilităţi pentru Apărare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg este de părere că Alianţa este puternică şi îşi va spori bugetul destinat Apărării.

„În pofida dezacordurilor, mă aştept să fim de acord în privinţa faptului că suntem mai puternici împreună decât separat”, a conchis Jens Stoltenberg.

Citeşte şi:
De ce a fost abandonat proiectul construirii unei Mega-Moschei la București


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.