UPDATE. Termenul pentru depunerea declaraţiei unice se prelungeşte până pe 31 iulie

-


UPDATE 17.05: Guvernul a decis, joi, prelungirea până la 31 iulie a termenului limită pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, la propunerea Ministerului Finanţelor.

„S-a adoptat prelungirea cu două săptămâni, respectiv până la 31 iulie 2018, a termenului limită pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Termenul iniţial era 16 iulie 2018. Pentru depunerea online a declaraţiei unice în termenul prorogat se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019. Cu alte cuvinte, toate acele modificări făcute de Guvern în acest an în legătură  cu depunerea declaraţiei unice rămân în vigoare, doar că termenul  se prorogă până la 31 iulie”, a precizat Nelu Barbu.

UPDATE 14.45: Guvernul ar putea emite o OUG prin care să prelungească până la 31 iulie termenul de depunere al declaraţiei unice pentru cetăţenii care obţin venituri în afara salariilor.

Deşi mai sunt  4 zile până la termenul la care românii care obţin venituri în afara salariilor, site-ul ANAF funcţionează cu intermitate, bonificaţiile promise de autorităţile fiscale nu sunt clare, iar cozile la ghişee sunt foarte mari.

Din cei peste 1 milion de contribuabili numai 150.000 au depus declaraţia unică on-line.

Declarația unică se depune, în general, de către contribuabilii care și anterior de 1 ianuarie 2018 completau Declarația privind veniturile realizate din România – Formularul 200, respectiv Declarația privind veniturile realizate din străinătate – Formularul 201.

Prin intermediul Declarației unice contribuabilii trebuie să declare următoarele tipuri de venit realizat:
– venituri/pierderi din activități independente
– venituri din drepturi de proprietate intelectuală
– venituri din cedarea folosinței bunurilor
– venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real

– venituri din transferul titlurilor de valoare
– venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

Este de menționat că Declarația Unică privind veniturile realizate în anul 2017 trebuie înregistrată la ANAF până pe data de 16 iulie 2018 (15 iulie fiind zi nelucrătoare).

De asemenea, persoanele fizice care realizează din una sau mai multe surse și/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completează Declarația Unică și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă estimează pentru anul 2018 venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, și anume 22.800 Lei. Dacă există această situație, în cadrul aceleiași Declarații Unice pentru veniturile realizate în 2017, se va completa și subsecțiunea „Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate”. Astfel, înregistrăm o premieră, și anume, avem prima declarație fiscală în care raportăm venituri pentru 2 ani.

Cât privește termenul de plată a impozitului pe venit, respectiv CASS, este bine să țineți cont de următoarele:

– impozitul pentru veniturile realizate în anul 2017 va fi achitat de către contribuabil potrivit deciziei de impunere ce va fi emisă de către ANAF, aceasta fiind ultima decizie de impunere pe care o va mai primi contribuabilul (începând cu veniturile realizate în anul 2018, contribuabilul va achita impozitul pe venit pe baza calculului realizat automat prin intermediul Declarației Unice)
– CASS-ul în cuantum de maxim 2.280 Lei pentru anul 2018 se va achita în mod voluntar (fără decizie de impunere) până pe 15 decembrie 2018, dacă contribuabilul dorește să beneficieze de un bonus de 5% din CASS-ul datorat, dar cel târziu până la data de 15 martie 2019.

Un aspect important de reținut este acela că, pentru veniturile realizate în anul 2017, Declarația Unică (DU) mai poate fi depusă în format hârtie, urmând ca, pentru anul 2018, să poată fi înregistrată la ANAF doar prin mijloace electronice, fie prin Spațiul Privat Virtual, fie pe site-ul e-guvernare.ro (ce va presupune pentru contribuabil să obțină un certificat digital).

De asemenea, în eventualitatea în care contribuabilul decide să înregistreze Declarația Unică pentru anul 2017 prin mijloace electronice, acesta va fi eligibil să beneficieze de un bonus de 5% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2018. Regulile și termenele de depunere a Declarației Unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite față de cele pentru anul 2017.

Ştirea Iniţială:

Guvernul ar putea emite zilele acestea o OUG prin  intermediul căreia termenul de depunere al declaraţiei unice s-ar putea prelungi până pe 31 iulie.

Citeşte şi:

Iohannis l-a pus la punct pe Dragnea în chestiunea suspendării: Obsesie! ”Omul și-a luat o pălărie prea mare”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.