Terra, la un pas de dezastru. Specialiştii de la NASA, bulversaţi de traiectoria unui asteroid gigantic

-


Un asteroid de mari dimensiuni, care a fost descoperit de NASA luna trecută, a trecut luni pe lângă Terra, scrie express.co.uk.

Corpul ceresc, denumit Asteroid 2019 AG3, a efectuat luni o aşa-numită „apropiere la mică distanţă de Pământ” la ora 02:18 GMT. Asteroidul a fost descoperit pe 12 decembrie 2018, iar NASA nu se aşteaptă ca această rocă spaţială să se ciocnească cu Pământul în viitorul apropiat, însă dimensiunea considerabilă a asteroidului a reprezentat un motiv suficient de puternic pentru ca el să fie monitorizat cu atenţie.

Potrivit estimărilor calculate de inginerii de la JPL, Asteroid AG 3 are un diametru cuprins între 64 şi 140 de metri. Cu aceste dimensiuni, roca spaţială ar fi de două ori mai mare decât anvergura aripilor unui avion Boeing 747.

Asteroizii care măsoară 140 de metri în diametre sunt incluşi în categoria PHA (Potentially Hazardous Asteroids/ Asteroizi Potenţial Periculoşi), dacă se apropie suficient de mult de Terra. Cel mai mare PHA cunoscut este uriaşul asteroid Apollo, despre care se crede că ar avea un diametru de 7 kilometri.

Un raport NASA despre pericolele generate de asteroizi afirmă: „Obiectele cereşti din apropierea Pământului (Near-Earth Objects / NEA) mai mari de 140 de metri au potenţialul de a provoca daune severe unor regiuni întregi şi continente”.

„Astfel de corpuri cereşti ar lovi Pământul cu o energie minimală egală cu aceea eliberată de cel puţin 60 de megatone de TNT, care depăşeşte energia furnizată de cel mai puternic dispozitiv nuclear testat vreodată. Din fericire, aceste corpuri cereşti sunt mai puţin comune şi uşor de detectat şi monitorizat decât obiectele de mici dimensiuni din apropierea Terrei”, au subliniat experţii NASA.

Asteroidul AG3 a trecut pe lângă Terra la o distanţă de 4,9 milioane de kilometri (0,03303 unităţi astronomice). O unitate astronomică (AU) măsoară 149.6 milioane de kilometri şi reprezintă distanţa dintre Pământ şi Soare.

Distanţa care a separat luni Asteroidul AG3 de Terra (4,9 milioane de kilometri) reprezintă echivalentul a 12,86 Distanţe Lunare (LD – distanţa dintre Terra şi Lună).
Asteroidul AG3 a atins în deplasarea lui prin spaţiu o viteză de 14,62 kilometri pe secundă.

Citeşte şi:

Exclusiv. Plahotniuc, un altfel de Voronin care nu dă doi bani pe recomandările Occidentului. INTERVIU cu scriitorul Vitalie Ciobanu

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.