STUDIU. S-a descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Terra. Poate fi observată din emisfera sudică

-


Cea mai apropiată gaură neagră de Terra a fost descoperită de astronomi la circa 1.000 de ani-lumină distanţă de Pământ, potrivit unui studiu ştiinţific, citat de Agerpres.

Gaura neagră se află pe orbită cu două stele care pot fi văzute cu ochiul liber din emisfera sudică, a scris în jurnalul Astronomy & Astrophysics echipa de cercetători, condusă de Thomas Rivinius de la Observatorul European Austral (European Southern Observatory – ESO) cu sediul în Germania.

„Acest sistem conţine cea mai apropiată gaură neagră de Pământ cunoscută. Datorită apropierii lor similare, cele două stele companioane ale găurii negre pot fi observate în condiţii de întuneric şi cer senin din emisfera sudică fără ajutorul instrumentelor”, a arătat ESO.

Galaxia noastră, Calea Lactee, are un diametru de aproximativ 120.000 de ani-lumină. Un an-lumină este echivalent cu distanţa străbătută de lumină pe parcursul unui an. Din punct de vedere tehnic, găurile negre sunt invizibile deoarece densitatea lor şi forţele gravitaţionale rezultate sunt atât de mari, încât nici măcar lumina nu o pot lăsa să scape.

De asemenea, astronomii au dezvoltat un mod de observare a siluetelor unor găuri negre folosind radiotelescopul pentru a detecta razele X emise de materia pe care o absorb. În acest caz, însă, nou descoperita gaură neagră este cu adevărat invizibilă deoarece în prezent nu absoarbe materie din spaţiul înconjurător.

Unele găuri negre sunt active, în timp ce altele sunt adormite, cum este cazul acesteia, şi pot fi detectate prin intermediul efectului lor gravitaţional asupra stelelor din apropiere.

Citește și:

UDMR, minoritatea care nu poate fi majoritate!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.